Suđenje

Suđenje u predmetu “Dobrovoljačka” počinje 21. septembra

17. Augusta 2022.12:14
Suđenje Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih, koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za ratni zločin počinjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, počinje 21. septembra, dogovoreno je na statusnoj konferenciji održanoj u Državnom sudu.

This post is also available in: English

Ejup Ganić. Foto: BIRN BiH

Kako je rečeno na statusnoj konferenciji, suđenje će početi čitanjem optužnice koje će trajati oko 45 minuta, kao i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH. Kako je rekao tužilac Mladen Vukojičić, njegova uvodna riječ će trajati do sat vremena.

Također, veliki broj branilaca je najavio izvođenje uvodne riječi, te je dogovoreno da će 21. septembra, zbog nedostatka vremena, dvije do tri odbrane imati tog dana priliku za uvodnu riječ.

S obzirom na to da je Tužilaštvo predložilo veći broj materijalnih dokaza, dogovoreno je da sve Odbrane daju pismena izjašnjenja o prigovorima, te da će se dokazi, koji su neosporni, uvesti odmah u sudski spis. Optužba je navela da nema predloženih dokaza u pogledu sudski utvrđenih činjenica.

“Tužilaštvo će odustati od određenog broja svjedoka i predlagat će svjedoke čije je prisustvo lakše obezbijediti. Ukoliko bude nespornih činjenica, i to će uticati na smanjenje broja svjedoka. Nemamo svjedoka kojima su već određene mjere zaštite”, rekao je tužilac Vukojičić i naveo da postoji određeni broj svjedoka kojima je mjesto prebivališta van države, te da će gledati da oni svjedoče u sudnici.

Za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva, pored Ganića, optuženi su Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Optužnica se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Darko Smaradžić je kazao da Odbrane pripreme pitanja i komentare za iskaze svjedoka koji su u međuvremenu preminuli i da se ona neće usmeno izlagati u sudnici.

Odbrane su konstatovale da je to suprotno jednakosti u postupanju i, ukoliko dođe do žalbenog postupka, Vijeće neće imati njihova pitanja i očitovanja u zapisniku. Predloženo je, zbog jednakosti u postupku, da čitanje iskaza svjedoka koji su preminuli bude na zatvorenoj sjednici.

Advokatica Lejla Čović je također ukazala na potrebu smanjenja broja svjedoka, jer predloženi broj će biti saslušan na 70 ročišta, a kada se uzme u obzir vrijeme koje će trebati Odbranama za unakrsna ispitivanje, dokazni postupak Optužbe će trajati i do 140 ročišta.

“U pogledu dužine ispitivanja svjedoka vidjet ćete da nema nijedan svjedok ispod 90 minuta, to je devet minuta po optuženom. Zamolio bih Sud da razmotri mehanizam da se Odbranama da poduženje roka ispitivanja”, dodao je advokat Nermin Mulalić.

Emina Dizdarević


This post is also available in: English