Suđenje

Češić i ostali: Optuženi Stojan Petrović negirao krivicu

28. Jula 2022.11:23
Na današnjem ročištu o krivnji se izjasnio optuženi Stojan Petrović, koji je negirao krivicu, dok Slobodan Ljubičić izjašnjenju nije pristupio zbog zdravstvenog stanja. Njih optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Brčkog.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Kako je kazao advokat u zamjeni Dejan Bogdanović, optuženi Ljubičić čeka test na koronavirus, osjeća se loše, i iz tog razloga nije pristupio današnjem izjašnjenju o krivnji.

Trećeoptuženi Petrović izjasnio se da nije kriv, a njegov advokat Srđan Marjanović predložio je odvajanje predmeta, zbog ranije smrti prvooptuženog Ranka Češića te zdravstvenog stanja Ljubičića, ali i njegovog boravka u Srbiji.

Sutkinja Željka Marenić rekla je kako je predmet protiv Ranka Češića obustavljen, a da će ovaj predmet nositi novi naziv.

Optužnicu protiv Ljubičića i Petrovića je Tužilaštvo BiH podiglo 2021., a skupa s njima je bio optužen i Ranko Češić, koji je ranijom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđen na 18 godina zatvora za zločine počinjene u Brčkom, ali je prije nekoliko mjeseci, zbog smrti, u odnosu na njega postupak obustavljen.

Ranije je Tužilaštvo BiH navelo da je Ljubičić državljanin Srbije i da je u susjednoj državi ispitan putem međunarodne pravne pomoći, dok su iz Suda BiH kazali da još uvijek nisu dobili nikakve prijedloge u odnosu na ovog optuženog.

“Nije bilo prijedloga za ustupanje predmeta Srbiji, kao ni za raspisivanje međunarodne potjernice”, naveli su u ranijem odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Iz Tužilaštva su ranije saopćili da se Ljubičić tereti za učešće u ubistvima četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te nezakonito i nasilno zatvaranje civila ženskog spola, a potom u njihovom silovanju i seksualnom zlostavljanju, dok je Petrović optužen da je jednu žensku osobu nezakonito zatvorio te, pod prijetnjom da će joj ubiti najbliže srodnike, počinio silovanje.

Prema Tužilaštvu BiH, optuženi su ova krivična djela počinili kao pripadnici – policajci Interventnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko.

Sud će odluku o razdvajanju predmeta donijeti naknadno.