Suđenje

Kuzmanović i ostali: Supruga pronašla u masovnoj grobnici

25. Jula 2022.12:30
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorila je o odvođenju supruga 1992. kojeg je pronašla sedam godina kasnije u masovnoj grobnici.


Kuzmanović i ostali pred Sudom BiH. Foto: Screenshot/Sud BiH

Zulejha Gibić kazala je kako je 1992. godine živjela u mjestu Irice s porodicom, gdje je megafonom najavljen pretres.

Ona je objasnila da je 7. juna došla policija u plavoj uniformi, a da je u njenu kuću došlo pet policajaca koji su pretresli kuću, te da je ona zatvorena u jednu sobu i da je s njom bio Tomo Mihajlović. Kako je kazala, svekra su zatvorili u drugu sobu, a njenog muža i djevera ispred kuće pretukli.

“Mi stvarno nismo imali oružje“, kazala je svjedokinja, objasnivši da je svekar ranije predao oružje koje je imao.

Nakon nekog vremena, ispred kuće je došao crveni golf sa dvojicom vojnika, koji su rekli njenom mužu da se obuče i odveli ga, kazala je Gibić.

Prema njenim riječima, nakon dvadesetak dana počela je tražiti muža jer od straha nije smjela ranije. Objasnila je da ga je tražila na nekoliko lokacija. Ispričala je da su čuli da u Teritorijalnoj odbrani (TO) ima zatvor, te da je, kada je tamo otišla, srela Tomu Mihajlovića, koji joj je, kad je pitala za muža, rekao: “Bit će, bit će“.

Gibić je kazala da je za suprugom tragala sedam godina, kada je ekshumiran u masovnoj grobnici.

Za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima, sudi se Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Na upit Odbrane drugooptuženog Markočevića da li je svjedokinji poznato da li je protiv njenog supruga bila podnesena krivična prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja, te da li je bio pripadnik Armije BiH (ABIH), svjedokinja je kazala da nije podnesena prijava, niti je bio pripadnik Armije.

Kako je predočila Odbrana, u ranijem iskazu iz 2014. godine svjedokinja je navela da je u mjesto došla “srpska vojska“, a danas je kazala policija. Gibić je objasnila kako je prvo dolazila policija, a vojska je došla kasnije.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. septembar.