Suđenje

Draškić i ostali: Vidio optuženog prilikom pretresa Kadarića

20. Jula 2022.15:58
Na suđenju za zločine na području Ilijaša, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je vidio optuženog Ranka Draškića prilikom pretresa sela Kadarići u junu 1992. godine.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Enver Avdibegović kazao je da im je najavljeno da će u Kadarićima biti pretres radi traženja oružja i da ostave otvorene kuće. Rekao je da je došla naoružana grupa, među kojima je prepoznao Ranka Draškića.

“On je naređivao… Oni su počeli obijati kuće, a on im je rekao: ‘Nemojte dirati kuće'”, naveo je svjedok.

Kazao je da je mještanima rečeno da se okupe i da su razdvojeni muškarci od žena i djece. Ispričao je da su grupu od 20-ak muškaraca poveli prema šumi, a potom ih vratili. Dodao je da im je rečeno da će biti pozvani na informativni razgovor.

Drugi dan, kako je ispričao, rečeno je da muškarci ponesu bijele zastave i krenu do kamiona koji su ih čekali u selu.

Nakon što je rekao da tada nije vidio Draškića, tužilac Adis Nuspahić ga je podsjetio da je u istrazi kazao: “Neko je istakao bijelu zastavu, kako nam je rekao Draškić”. Avdibegović je rekao da se ne sjeća ko je rekao da se istakne zastava.

Ispričao je da su on i drugi muškarci odvedeni u školu u Ilijašu, gdje su bili oko mjesec dana, kao i mještani Luka. Svjedok je kazao da su odatle odveli dvije grupe od oko 30 ljudi, od kojih su neki pronađeni u grobnicama, a za neke se ništa ne zna.

Avdibegović je kazao da je ženama rečeno da odu, i da u Kadarićima nije ostao niko od Bošnjaka. Dodao je da su im kuće devastirane.

Draškić i Savo Manojlović su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike (VRS), 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Na ročištu je, bez prisustva javnosti, saslušan svjedok S-9. Na zatvorenoj sjednici razmatrane su dodatne mjere za svjedoka, a Odbrana je najavila da će se obratiti Vijeću.

Nakon što je javnost uključena, predsjedavajući Vijeća Šaban Maksumić obratio se posjetiocima u publici i objasnio im da se u Sudu moraju pridržavati pravila i korektno se ponašati u sudnici i izvan nje. Sudija ih je upozorio da im, ukoliko nastave s nekorektnim ponašanjem, neće biti dozvoljeno da prate suđenje.

Nastavak je zakazan za 7. septembar.

Marija Taušan