Suđenje

Optuženi za zločine u Krajini sposoban pratiti suđenje

18. Jula 2022.14:25
Ale Hodžić, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Krajine, sposoban je pratiti suđenje i učestvovati u postupku, zaključili su vještaci medicinske struke na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Vještakinja Vasika Drašković je u obrazloženju svog nalaza navela da je na raspologanju imala medicinsku dokumentaciju, ali da pregled optuženog nije obavila iako su, kako je rekla, kontaktirali telefonom, a Hodžić je tada naveo da zbog zdravstvenog stanja ne može pristupiti pregledu.

“Sposoban je pratiti suđenje i učestvovati u sudskom postupku, s tim što je nakon dva sata potrebno napraviti pauzu u slučaju da mora uzeti terapiju”, kazala je Drašković.

Sličan nalaz iznijela je i vještakinja Radojka Golijan, koja je pojasnila da njen zaključak ne bi promijenila činjenica što nije obavila pregled optuženog te je rekla da je medicinska dokumentacija sasvim dovoljna.

Na upit Sudskog vijeća zašto je u prošlom nalazu vještakinja navela da je optuženi sposoban pratiti suđenje u kontinuitetu od pola sata i šta se u međuvremenu promijenilo, doktorica Golijan je odgovorila da je zaključak iznijela na osnovu dostavljenih nalaza.

Tužiteljica Vedrana Mijović je predložila, nakon što su vještaci iznijeli nalaze, da Hodžiću počne sudski postupak, te napomenula da Tužilaštvo razmatra spajanje ovog s predmetom “Atif Dudaković i ostali”, ali da će o tom dijelu u pisanoj formi obavijestiti Sud.

Branilac Izet Baždarević je rekao da će poštovati odluku koju Sud donese i da će se pisanim putem izjasniti o prijedlogu Tužilaštva.

Hodžić je bio prvobitno optužen s nekadašnjim komandantom Petog korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem i još 14 osoba za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, ubistva više od 300 osoba te progone.

Na početku suđenja Dudakoviću i ostalima sredinom aprila 2019. godine Sudsko vijeće je navelo da je predmet u odnosu na Hodžića razdvojen, nakon što je Sud zaprimio nalaz timskog vještačenja, te će se posebno dovršiti kada se za to steknu uslovi.

 

Haris Rovčanin