Suđenje

Ilić i ostali: „Pobit ću vas, ušutkajte tu djecu!“

18. Jula 2022.16:38
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice 1992. godine, svjedokinje Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričale su kako je optuženi Zoran Ilić došao na vrata podruma, te prijetio ženama i djeci kako će ih pobiti, a muškarce odveo u nepoznatom pravcu.


Rogatica. Foto: N1

Suvada Čavčić prisjetila se kako je nju i njenu porodicu 19. juna 1992. godine u jutarnjim satima komšija srpske nacionalnosti pozvao da se predaju, nakon čega su otišli pred kuću Miroslava Jovičića, gdje je vidjela veliki broj naoružanih ljudi, kao i mještana, te su ušli u podrum kuće.

„U tome dolazi Zoran Ilić na vrata. Ja mu tada nisam znala ime, ali sam ga znala iz viđenja. Rogatica je malo mjesto. (…) I on je ušao i rekao je ljudima da izađu napolje – dok naši ginu, vi tu sjedite. Dobro se sjećam, tad je bio u uniformi, strašan“, kazala je Čavčić.

Kako je kazala, Ilić je njezinu jetrvu gurnuo, rekao da će je ubiti i obratio im se riječima: „Po vas ću se vratiti, da vidim šta će s vama biti“, te im rekao: „Pobit ću vas, ušutkajte tu djecu”.

„Imao je uniformu, imao je one redenike, kosa duga, plav, mršav je tada bio“, prisjetila se Čavčić, dodavši kako je bio pijan i imao krvave oči.

Braniteljica Nada Mandić kazala je kako je svjedokinja u izjavi iz 2015. godine, lice koje je došlo na vrata, opisala sasvim drugačije – sa dugom bradom, a na glavi da je imao šajkaču sa kokardom, te upitala da li joj je te prilike pokazivana neka fotografija, na šta je svjedokinja rekla da joj je pokazivana fotografija Zorana Ilića, za kojeg je ona tad rekla da ga ne poznaje, jer ga nije prepoznala nakon toliko godina.

„Poznala bih da vidim sliku od tog dana“, kazala je Čavčić.

Ona je svjedočila na suđenju Zoranu i Radenku Iliću, kojima je na teret stavljeno da su u naselju Rudo 19. juna 1992. učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag. Oni su u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženi za učešće u širokom i sistematičnom napadu.

Druga svjedokinja, Šefika Selimbegović, izjavila je kako je 1992. godine živjela u Rogatici te da su mještani od strane srpskih vojnika zatvoreni u jednu kuću.

„Tu smo bili. Pomolio se jedan mladić, dobro je mlad bio, šajkača – muškinje u ropstvo. I odmah su svi skočili više vrata, zaglavili, izašli. Mi smo ostali“, kazala je Selimbegović.

Svjedokinja je kazala kako je ispred kuće prepoznala Slavka Lubardu te kako misli da je on, zajedno sa muškarcima, otišao. Prema njenim riječima, nakon odlaska, žene su izašle iz kuće te se ona danima krila u šumi.

Treća svjedokinja, Mesiha Hodžić, prisjetila se kako je do 19. juna preko 40 ljudi boravilo u njenoj kući, nakon čega im je srpski vojnik kazao da izađu i ispraćeni su do jedne kuće u podrum. Potom, kako je rekla, došao je vojnik smeđe kose, naoružan, sa redenicima i kazao kako muškarci idu u zarobljeništvo, a žene i djeca ostaju.

Nakon što je jedna od žena počela da vrišti, vojnik im se obratio riječima: „Prekinite, sad ću vas sve pobiti“, potom su muškarci odvedeni. Hodžić je kazala kako je vojnika znala iz viđenja, ali da su žene tada govorile da je to Zoran Ilić.

Edina Omeragić kazala je kako je 1992. godine bio nemir u Rogatici. Zajedno sa majkom, bratom i snahom 16. aprila otišla je u Njemačku, dok je otac Alija Omeragić ostao u Rogatici, nakon čega je odveden u nepoznatom pravcu i od tada mu se gubi svaki trag.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. septembar.