Suđenje

Matuzović i drugi: Nedozvoljeno angažovanje zatočenika na prvoj liniji

13. Jula 2022.16:11
U nastavku iznošenja nalaza na suđenju za zločine na području Orašja, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je da su zatočenici iz zone 106. brigade bili angažovani na prvim borbenim linijama, što nije dozvoljeno.

Dolazak na jedno od ranijih suđenja branioca Vlade Adamovića i optuženog Đure Matuzovića (u sredini). Foto: BIRN BiH 

Hamza Višća, vještak vojne struke, kazao je da lica koja se tokom rata nalaze u pritvoru ili izolaciji mogu biti angažovana na radovima, ali ne ako im se život dovodi u opasnost. On je naveo da je komandant bataljona, kojem je odobreno da angažuje ta lica, odgovoran za njihovu bezbjednost.

On je na osnovu dokumentacije zaključio da je uglavnom tražen angažman za uređenje prednjih linija.

“Čak se kaže da je toliko opasno da su imali gubitaka u svojim redovima, pa traže lica iz izolacije”, kazao je vještak.

On je naveo da su zahtjevi slani komandi 106. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), jer su objekti u kojima su bili zatočenici, bili u njihovoj zoni. Dodao je da je komanda 106. brigade mogla da odbije takve zahtjeve.

Višći je predočen zahtjev 104. brigade HVO-a iz Šamca iz oktobra 1992., u kojem se traži da angažovana lica ostanu još dva dana na radovima. Kako je navedeno, dokument je za komandanta potpisao Marko Blažanović. Vještak je rekao da obavljanje radova nije u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, ukoliko se obavlja na prvoj liniji.

Predočen je i dokument iz decembra 1992., koji je takođe potpisao Blažanović u svojstvu načelnika obavještajne službe, a u kojem se izvještava o sedam ranjenih i tri poginula zatočenika tokom obavljanja radova.

U dokumentu iz 26. oktobra, koji je potpisao tadašnji komandant 106. brigade, optuženi Ivo Oršolić, naređuje se korištenje svog raspoloživog stanovništva iz izolacije na utvrđivanju linija. Višća je kazao da ova naredba nije suprotna vojnim pravilima.

“Odlučio je da rade noću, da ih ne izlaže dejstvima. Postupio je sukladno međunarodnom pravu, pogotovo što je rekao da se izvuku prije svitanja”, objasnio je vještak, koji je s iznošenjem nalaza počeo 29. juna.

Tužilac Milanko Kajganić predočio mu je naredbu Oršolića od sljedećeg dana, u kojoj traži da se svo ljudstvo iz izolacije odmah osigura za rad. Višća se nije uspio do kraja izjasniti o ovom dokumentu nakon prigovora Odbrana i objašnjenja tužioca o određenim pitanjima.

U izvještaju od 29. oktobra se navodi da je odvezeno šest ljudi koji su stradali od srpske granate. Oršolićeva braniteljica Senka Nožica prigovorila je da se ovaj dokument odnosi na taj i dan prije, a da su naređenja optuženog za 26. i 27. Vještak je rekao da nema dokumenata na osnovu kojih su angažovana lica 28. i 29. oktobra.

Za progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju – optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Matuzovića, vještak je rekao da nije našao izvještaj Vojne policije u kojem se ukazuje na probleme u centrima za internaciju, kao i da je optuženi bio informisan o nepravilnostima.

Branilac Vlado Adamović osvrnuo se na naredbu da se pohapse svi Srbi od 11. juna 1992. i da je odobrenje dao komandant brigade, pitajući vještaka da li bi drugačije zaključio kada bi se utvrdilo da taj dokument nije potpisao Matuzović. Vještak se složio da je to logično.

Višća se složio da su jača oružja mogla prebaciti Orašje, s obzirom na njegovu veličinu, ali je kazao da komandanti ipak znaju šta im je prednja, a šta zadnja linija. On je kazao da prilikom vještačenja nije dobio tačna mjesta pogibije lica srpske nacionalnosti, kao i da nije imao podatke ni o stradanju hrvatskih stanovnika i vojnika. Dodao je da se spominje da su i pripadnici jedinica radili na prvim linijama.

Na sugestiju branioca da nema podatke da je Matuzović izvještavan da se lica iz izolacije odvode na liniju, Višća je kazao: “Imam podatak da je znao”.

Vještak je kazao da mu je poznato da su jedinice iz Bosanske Posavine i Slavonije djelovali sinhronizovano i složio se da je u tom slučaju potrebno imati hijerarhiju u komandovanju.

Iznošenje nalaza nastavlja se 20. jula.

Marija Taušan