Suđenje

Paravac i drugi: “Ovo je kriminalac koji je doveo ubice u Teslić”

12. Jula 2022.14:46
Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su kako su kod policije u Tesliću vidjeli optužene Andriju Bjeloševića i Milana Savića, u vrijeme dok su tu bili i pripadnici jedinice “Miće”, koji su bili došli iz Doboja.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedoci, nekadašnji pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Teliću, svjedočili su na suđenju Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću, koji su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila sa područja Doboja i Teslića.

Nenad Dević kazao je da ne zna ni ko ni zašto je doveo “Miće” u Teslić. On je rekao da je bilo privođenja ljudi bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i da je on na nekoliko mjeseci raspoređen u krim-službu, gdje je po nalogu pretpostavljenih uzimao izjave. Dodao je da ih je puštao i da su odvođeni kod dežurnog, te da ne zna šta se s njima dalje dešavalo.

Svjedok je ispričao kako je bio priveden i nekadašnji inspektor Mujo Zukanović, kojeg su premlatili u dvorištu SJB-a.

“Gledao sam sa sprata sa kolegama. Žestoko su ga udarali, motkama”, prisjetio se Dević.

Naveo je da je njegov nekadašnji profesor Gilić ubijen na cesti pored SJB-a. Kasnije je na pitanja Odbrane rekao da je moguće da je Gilić ranjen i vraćen u zatvor.

On je potvrdio da je tada u Teslić dolazio Milan Savić iz Doboja.

“Znam ga slučajno. Dolazio je prije u Teslić. Kulturan čovjek, odmjeren”, kazao je svjedok.

Dodao je da je jednom vidio i Andriju Bjeloševića, kada se “potukao s nekim od šefova”.

Dević je rekao da ne zna šta se dešavalo u prostorijama u kojima su zatvoreni bili privedeni, ali da je čuo da se jedne prilike neko žalio da “smrdi dole”. Čuo je i da je ubijeno 40-ak ljudi, koji su zakopani na Borju. Prema njegovim riječima, nakon izvjesnog vremena, pripadnike “Mića” je pohapsila vojska i odvela.

Na pitanje branioca Slobodana Cvijetića, on je kazao da je čuo da su “Miće” po dolasku postrojile pripadnike policije u Tesliću, da su ih šamarali i tjerali da rade sklekove, a da su Duška Suvajca zatvorili.

Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti (CSB), a Savić njegov zamjenik.

Stojan Lukić je kazao da je radio u centru veze u SJB-u u Tesliću i da je jednom poslije noćne smjene otišao u kafić, gdje su došli pripadnici “Mića” i istjerali ih na postrojavanje pred stanicu.

Prema njegovim riječima, “Miće” su imale svoje radio-uređaje. Tužilac Edin Muratbegović ga je podsjetio da je u istrazi rekao da su bili “uklopljeni u CSB Doboj”, na šta je Lukić rekao da je to tačno, ako je tako rekao. Kasnije je na sugestiju Odbrane da ne može tvrditi da su “Miće” bile uvezane sa Dobojem, rekao da se moglo prebacivati s kanala na kanal.

Dolaskom “Mića”, kako je naveo, učestalo je privođenje lica i čulo se batinanje. Vidio je i kako su privedeni bili tjerani da udaraju jedni druge.

Kazao je da mu je iz tog perioda poznato ime Milana Savića, mada ne zna koju je dužnost obavljao. Lukić je rekao da je poslije nekog vremena vojska otvorila vatru na stanicu i pohvatala “Miće”. Kazao je da je akciju predvodio inspektor iz Banjaluke Predrag Radulović, koji je pucao za nekim blindiranim džipom.

“Dio policije je skinuo ‘Miće’ u veš i tukao ih”, prisjetio se svjedok.

On je naveo da je tu bio i Andrija Bjelošević, kojeg nije vidio, ali je čuo kada neko govori: “Evo načelnika Centra”.

Tužilac mu je predočio raniju izjavu u kojoj je naveo: “Radulović ih je izveo i postrojio. Izveo je načelnika Andriju Bjeloševića i rekao: ‘Ovo je taj kriminalac koji je doveo ove ubice u Teslić’. Tada ga je neko udario”.

Svjedok je rekao da je čuo ove Radulovićeve riječi, ali da u tom trenutku nije gledao kroz prozor, nije vidio da je Bjelošević postrojen i da je on osoba o kojoj se govori.

Suđenje se nastavlja 19. jula.

Marija Taušan