Suđenje

Tešić: Svjedok snimao dešavanja na području Srebrenice

8. Jula 2022.12:29
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je kako je u julu mjesecu radio kao snimatelj, te snimao dešavanja na području ovog grada. Na današnjem ročištu pročitana je i precizirana optužnica.


Kosorić i Tešić. Foto: BIRN BiH

Svjedok Igor Mitrović kazao je kako je tokom jula 1995. godine radio u press centru Drinskog korpusa i da se bavio snimanjem. On je objasnio kako je u julu zajedno sa još nekim osobama išao u Bratunac, Srebrenicu, Potočare i mjesto Luke, ali da nije dobio konkretan zadatak šta da snimaju.

„Masa naroda je bila, uglavnom žene i djeca. Snimao tu masu, nema tu nekog pravila“, rekao je Mitrović.

Dodao je kako je tokom snimanja u Potočarima 12. jula vidio Vojsku Republike Srpske (VRS) i UNRPOFOR, ali da nije vidio mnogo muškaraca, a one koje je vidio bili su stariji. Kazao je kako nije vidio odvajanje muškaraca.

Tokom snimanja vidio je Ratka Mladića kako se obraća narodu, kazao je svjedok, te dodao kako misli da je i to snimio, ali nije bio siguran. Objasnio je kako mu je neko iz Mladićeve pratnje, nakon snimanja tih dešavanja, oduzeo kasetu na kojoj su bili snimci.

Svjedok je objasnio kako je sutradan išao u mjesto Luke, gdje je snimao dolazak autobusa i kamiona u kojima su bili žene, djeca i starci, koji su dovezeni do jednog dijela puta, nakon čega su odlazili za Kladanj.

„Bila je VRS, vjerovatno iz Vlasenice, Vlasenička brigada“, kazao je svjedok.

Na ročištu su prikazani dijelovi snimka za koje je svjedok potvrdio da je on snimao, a na kojima se vidi prazna Srebrenica, ali i dovoženje žena, djece i starijih i njihov odlazak u Kladanj. Svjedok nije mogao prepoznati vojnike koji su se nalazili na snimku, niti žene koje su snimljene kako su odvojene sa strane puta.

Advokat Rade Golić upitao je svjedoka da li je u Lukama vidio pripadnike vojne policije, na šta je on kazao kako se ne sjeća.

Na upit Tužilaštva, svjedok je objasnio kako od ranije poznaje optuženog Momčila Tešića, te objasnio kako mu je optuženi Mile Kosorić, protiv kojeg je razdvojen predmet zbog zdravstvenog stanja, dolazio ispred radnje i pitao ga hoće li svjedočiti, na šta mu je Mitrović rekao da nema šta da doda na raniji iskaz koji je dao.

Tužilac Predrag Tomić upitao je svjedoka da li je tačna prijava koju je podnio, da ga je kontaktirao i advokat, na šta je svjedok kazao da je došlo do zabune.

Tužilac Tomić pročitao je preciziranu optužnicu u kojoj je, između ostalog, navedeno da su 12. jula 1995. pripadnici Vlaseničke brigade izvršili deminiranje puta u mjestu Luke, kako bi autobusi i kamioni s civilnim stanovništvom mogli proći i istog dana su postavili punkt. Tu je Tešić, kako stoji u optužnici, zajedno sa ostalim pripadnicima brigade zaustavljao vozila, od civila oduzimao novac i zlato, a potom ih upućivao prema Kladnju.

U preciziranoj optužnici je također navedeno kako je odveden određeni broj žena, koje su potom silovane, dok su muškarcima vezali ruke i zatvarali ih u osnovnu školu, gdje su zlostavljani.

Prema optužnici, Tešić je zajedno sa ostalima, odveo 22 zarobljena muškarca u mjesto Mršiće, nakon čega su streljani, a potom su im tijela pretresena i oduzet im je novac. Zaštićeni svjedok MK- 1 te prilike je uspio pobjeći iskakanjem iz kamiona, nakon čega je, prema optužnici, Tešić tračao za njim. Posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su i identifikovani, kazao je tužilac.

Golić je kazao kako izmijenjena optužnica sadrži i neke nove, veće količine, koje nisu sadržane u prethodnoj, te da se radi o novoj optužnici i predložio da se ova odbije.

Tomić je objasnio kako je u optužnici navedena radnja istog događaja, te da nije došlo do veće količine izmjena, već je optužnica precizirana na osnovu iskaza svjedoka na ove okolnosti.

Nastavak suđenja je zakazan za 26. august, kada će Tužilaštvo BiH iznijeti završne riječi.