Suđenje

Draškić i ostali: Optuženog vidio s puškom na čelu grupe

6. Jula 2022.15:49
Na suđenju za zločine na području Ilijaša, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se kako je u aprilu 1992. vidio optuženog Ranka Draškića kako držeći pušku predvodi grupu muškaraca u “stroju”.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedok Hidajet Fazlić je rekao da je radio u “Željezari” na obezbjeđenju, a da je Draškić bio u istoj firmi u vatrogasnoj službi. Naveo je da su Draškić, Neđo Dragičević i Boško Pantić jedan dan tražili da ne rade, jer imaju neke goste. Taj dan, kako je ispričao, obilazio je krug “Željezare” kada je ugledao grupu muškaraca na čelu sa optuženim.

“Vidio sam kao stroj vojske od 30 do 40 muškaraca. Draškić Ranko vodio je stroj držeći pušku na gotovs. Ja sam mahinalno, možda naivno izašao i pitao: ‘Momci, jesu li vam to ti gosti’”, prisjetio se Fazlić, te dodao da ga je Draškić pogledao i napravio pokret glavom koji je on shvatio kao da mu kaže “čućeš za to”.

Svjedok je rekao da je živio u Lješevu, koje je napadnuto u junu 1992. Kazao je da se skrivao u šumi, a da mu je poslije komšinica Zahida Masnopita pričala da je njega i Izeta Repuha tražio jedan čovjek mršav, crn i neobrijan.

Dodao je da mu je ona kazala da je taj čovjek rekao da ga neće ubiti nego “raskovati na banderu”. Fazlić je kazao da je po opisu zaključio da ga je tražio Draškić.

Svjedok je rekao da su u Lješevu držali straže, ali niko od bošnjačke strane nije otvarao vatru, te da je jedino policija imala duge cijevi.

“Od nas niko nije smio niti smo imali mogućnosti… Nikad metak nije ispaljen”, kazao je Fazlić.

Na pitanja Odbrane, on je rekao da su neki muškarci u stroju bili u uniformama, a neki nisu. Nije mogao odgovoriti na pitanja branioca Miodraga Stojanovića da li je Draškić imao neki čin i da li su bile organizovane vježbe.

Naveo je da sa Draškićem nije imao nikakvih incidenata ranije. Na dodatna pitanja tužioca Adisa Nuspahića, ispričao je kako je Draškić jedne prilike dok su radili u “Željezari” pokazujući na njega rekao: “Nemoj da bi ovog čovjeka ko dirao. Ne smije mu dlaka faliti s glave, ali mu za glavu ne garantujem.”

Ranko Draškić i Savo Manojlović optuženi su da su u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike (VRS), 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je i Momir Odović, koji je za određene navode koje je iznio u istrazi rekao da je pogriješio.

U ranijem iskazu je naveo da je Marinko Vidović bio na čelu interventnog voda, čiji su pripadnici bili Draškić i Manojlović, ali danas je naveo da je to greška i da nije “razmišljao na pravi način”. U istrazi je svjedok kazao da je čuo da je Interventni vod Marinka Vidovića pobio Bošnjake u Lješevu.

“To je najveća greška što sam izjavio”, rekao je Odović.

Svjedočenja današnjih svjedoka nisu se mogla dobro čuti zbog glasnih komentara i negodovanja u prostoru za publiku koji je odvojen staklom.

Suđenje se nastavlja 20. jula.

 

Marija Taušan