Suđenje

Samardžija Zdravko: Povrijeđen u akciji na selo Večiće

4. Jula 2022.13:27
U nastavku suđenja Zdravku Samardžiji, optuženom za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je govorio o akcijama na sela Bilice i Večiće, gdje je povrijeđen tokom borbe.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tomislav Miljković je ispričao da je u septembru 1991. mobilisan u Specijalnu jedinicu u Slavoniji, gdje je ostao do februara ili marta 1992. godine, kada prelazi u Specijalnu jedinicu u Banjoj Luci, čije je sjedište bilo u motelu “Inter”.

Nakon što mu je tužilac Mersudin Pružan priložio zapisnik o saslušanju, svjedok je kazao da je “čuo od ljudi” za postrojavanje jedinice, sa oko 100 do 120 pripadnika.

Miljković je rekao da je optuženog Samardžiju upoznao tek nakon rata te da ne zna da li je imao ulogu u komandi. Dodao je da je maskirni kombinezon zadužio od Specijalne jedinice CJB-a Banja Luka, dok je pištolj, pušku i odijelo imao još iz Slavonije.

Negirao je da je zadužio zeleni maskirni šešir, ali je naveo da je imao crvenu beretku, koju je dobio u Kninu tokom obuke, od “Kapetana Dragana”. Govoreći o strukturi CJB-a, svjedok je kazao da se sastojao od četiri do pet vodova.

“Bilo je ono kao 20 do 30 ljudi po vodu”, rekao je Miljković, dodavši da misli da su komandanti vodova imali sredstva veze te da su pripadnici Specijalne jedinice CJB-a Banja Luka, “kao i ostale jedinice, išli na ratišta”.

Svjedok je potvrdio da je sve vrijeme bio na terenu u vojnim akcijama – u Donjem Vakufu, dva puta u Derventi, na Kupresu i u Kotor-Varoši te da je “cilj borbe bilo čišćenje grada”. Ispričao je da u Kotor-Varoš odlazi u junu ili julu 1992. godine te da je Stanica policije bila zauzeta od Teritorijalne odbrane (TO).

“Mi smo samo ušli u Stanicu policije, znam da je već bila zauzeta, mi smo samo preuzeli”, kazao je Miljković, objasnivši da je on došao ujutro u četiri sata, i tu ostao dva do tri sata, te napomenuo da nije bilo privođenja ljudi, ali da je bilo “policijaca muslimana koji su tu radili”, koji su bili razoružani te stajali okrenuti prema zidu, s rukama na leđima.

Dodao je da je mislio da je tom prilikom s njima išao i Danko Kajkut te da su nakon toga otišli u Dom zdravlja, gdje su bili stacionirani do mjesec dana i gdje su imali zadatak da naprave liniju.

Govoreći o akciji u Bilicama, rekao je da je trajala oko sat vremena i da su u selu zatekli žene, djecu i starce, koji su razmijenjeni, te da je na televiziji vidio jednog vojno sposobnog zarobljenika, kojeg je vodio Kajkut.

Kazao je da je povrijeđen krajem jula, drugog dana akcije u Večićima, u kojoj su učestvovali teritorijalci i Specijalna jedinica, te da nije učestvovao u drugoj akciji na ovo selo.

Samardžija je optužen, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB-a Banja Luka, da je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši. Na teret mu je stavljen progon civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine nezakonitim zatvaranjem, mučenjem, ubistvima, silovanjem, deportacijom i drugim nečovječnim djelima, kao i uništenje imovine i vjerskih objekata.

Ostoja Vrbica je kazao da optuženog Samardžiju poznaje od 1996. godine, ali da ga je dva puta vidio 1992. u Kotor-Varoši te kada je bio pred Sekretarijatom unutrašnjih poslova (SUP) s kapetanom Slobodanom Dubočaninom. Dodao je da je Samardžija tom prilikom bio u civilu.

Svjedok je rekao da je mobilisan u Drugu laku brigadu te da je Dubočanina pet do šest puta vozio u Kotor-Varoš. Kazao je da ne zna šta je Dubočanin bio u ovoj brigadi.

Na upit Odbrane, Vrbica je rekao da je Miloš Kešić bio kapetan u vojnom odsjeku.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. juli.

Aida Trepanić