Suđenje

Matuzović i ostali: Nema dokaza za vojnu opravdanost zatvaranja Srba

29. Juna 2022.15:01
Na suđenju za zločine počinjene kod Orašja, vještak vojne struke je izjavio da nema dokaza za vojnu opravdanost zatvaranja Srba te da nema dokaza da su oni pružali oružani otpor.

Đuro Matuzović s braniocem Vladom Adamovićem. Foto: BIRN BIH

Hamza Nišić, vještak vojne struke, kazao je da mu je naredbom Tužilaštva Bosne i Hercegovine naloženo da sačini nalaz i mišljenje o djelovanju oružanih formacija Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na širem području općine Orašje 1992. i 1993. godine te da, između ostalog, utvrdi organizaciono-formacijsku strukturu jedinica HVO-a u Orašju i da se fokusira na stavljanje svih lica srpske nacionalnosti u izolaciju.

Odgovarajući na pitanja tužioca Milanka Kajganića, vještak je rekao da je na području Orašja tokom aprila i maja 1992. godine djelovao Općinski štab Teritorijalne odbrane (OŠTO), koji se sastojao od dva bataljona TO-a i devet četa TO-a, na čijem je čelu bio optuženi Đuro Matuzović kao komandant. On je izjavio da se može kazati da je OŠ prerastao u 106. brigadu, koja je djelovala na širem području općine Orašje.

Rekao je da je načelnik Stanice javne sigurnosti (SJS) bio Tado Oršolić, dok je Marko Dominković bio komandir Stanice milicije, koji odgovara načelniku SJS-a. Dodao je da komandant komanduje brigadom, ali da usmenom ili pisanom naredbom može prenijeti dio svojih nadležnosti.

“Nalaz je pokazao da je svaka naredba pisana školski od strane komandanta brigada ili bataljona”, kazao je Nišić, dodavši da je sačinjavao svoj nalaz i mišljenje na osnovu dokumentacije koja mu je dostavljena.

Nišić je rekao da je komandant 106. brigade bio Matuzović, sve do 24. oktobra 1992. godine, kada je napravljena Operativna grupa “Bosanska Posavina”, kao privremeni sastav koji je obuhvatao nekoliko brigada. Potvrdio je da je na čelu Operativne grupe bio Matuzović, dok je Stivo Oršolić preuzeo ulogu komandanta 106. brigade. Naveo je da su jedinice hrvatske vojske bile pod komandom ove brigade, što se može vidjeti na osnovu niza dokumenata i naredbi.

Vještak je izjavio da je SJS bila pod ingerencijom 106. brigade, a što dokazuje, između ostalog, i dokument od 11. juna 1992. godine, odnosno Matuzovićeva zapovijed Vojnoj policiji, načelniku Sigurnosno-informativne službe (SIS) i SJS-u o izolaciji srpskog stanovništva. Dodao je da je postupljeno po naredbi te da postoje izvještaji koji to potvrđuju, kao što je izvješće Vojne policije od 10. do 11. juna 1992. godine.

“Iz ovog izvještaja proizilazi da su u skladu s naredbom prikupljena lica smjestili u Srednjoškolski centar u Orašju”, izjavio je Nišić, dodavši da ne postoje dokazi da je SJS nešto poduzela kako bi se spriječili nezakoniti postupci prema zarobljenim licima.

Matuzovićev branilac Vlado Adamović je uložio prigovor, kazavši da se na dokumentu ne nalazi potpis zapovjednika brigade, nego zapovjednika Vojne policije.

Na upit tužioca Kajganića da li je naredba u skladu s vojnim pravilima na određenom području, vještak je izjavio da u naredbi puno toga fali.

Osvrćući se na angažovanje zatvorenih lica, Nišić je kazao da se oni mogu angažovati samo u slučaju ukoliko su osposobljeni za određeni rad te da ne smiju biti angažovani ako su njihovi životi na taj način ugroženi.

Za progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju – optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a te vojne i civilne policije u Orašju.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. juli 2022. godine, kada je planiran nastavak saslušanja vještaka vojne struke.

Aida Trepanić