Suđenje

Samardžija se izjasnio da nije kriv za ubistva civila u Bijeljini

28. Juna 2022.14:56
Milenko Samardžija negirao je krivicu za zločine počinjene na području Bijeljine u septembru 1992. godine, a ročište za izjašnjenje drugooptuženog Koste Stanića bit će naknadno zakazano.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Samardžija se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga, kao i Stanića, tereti za učešće u prisilnom odvođenju i strijeljanju 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz Bijeljine, među kojima je bilo žena, djece i starijih osoba.

Samardžija je takođe optužen za odvođenje tri civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta u prostorije policijske stanice, gdje ih je mučio i zlostavljao, a nakon toga usmrtio na obali rijeke Drine, u mjestu Balatun.

Prema optužnici, Samardžija i Stanić su bili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Sokolac.

Sudija Šaban Maksumić je rekao da će Stanić biti naknadno pozvan da se izjasni o krivici. On je kazao da je Stanićev branilac obavijestio Sud da optuženi ne može pristupiti na ročište prije 16. jula zbog nemogućnosti rezervacije karte. Maksumić je naveo da Stanić ima adrese u Danskoj i na Sokocu.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Samardžije i Stanića 13. maja, a Sud je potvrdio 23. maja.

Za odvođenje i ubistva 22 civila iz Bijeljine, Tužilaštvo je ranije optužilo osmoricu nekadašnjih rukovodilaca i pripadnika MUP-a. Početak suđenja u tom predmetu odgađan je dva puta – prvi put zbog nedolaska jednog od optuženih, a nedavno zbog dojave o bombi.

Tužilac Ivan Matešić potvrdio je ranije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine da će predložiti spajanje dva predmeta.

Marija Taušan