Suđenje

Ratni zločini u Kotor-Varoši: Pročitane izjave optuženih iz 1993.

27. Juna 2022.17:05
Iznošenjem materijalnih dokaza Optužbe u Okružnom sudu u Banjaluci je nastavljeno suđenje Mirku Božiću, Ostoji i Bosiljku Markoviću, optuženima za silovanje počinjeno tokom rata u Kotor-Varoši.
Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Optužnica Božića i Markoviće, koji su pred Sudom BiH ranije osuđeni na po deset godina zatvora za silovanje 14-godišnjakinje u Kotor-Varoši, tereti ih da su 28. juna 1992. silovali više žena nesrpske nacionalnosti.

Jasminka Jovišević, braniteljica Mirka Božića, rekla je da se protivi provođenju dodatnih dokaza koje je predložilo Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

“Ovo su dokazi koje je tužilac imao 30 godina. Sad nakon 30 godina, kada je nezakonito promijenjena optužnica, sprovode se ovi dokazi, što takođe smatram nezakonitim”, izjavila je Jovišević te zatražila da se u sudski spis uvrste rješenja Osnovnog suda u Kotor-Varoši, kao i Okružnog suda u Banjaluci u pogledu nenadležnosti zbog prirode krivičnog djela, navodeći da “nije riječ o krivičnom djelu silovanja, nego krivičnom djelu ratnog zločina”.

“Sutra nastaje apsolutna zastara za krivično djelo silovanja i sudija svoj nerad pokriva izmjenom optužnice”, dodala je Jovišević.

I branilac Bosiljka Markovića, Goran Bubić, imao je slično mišljenje i dodao da tužilac na ovaj način pokušava da opravda propust nesprovođenja istrage po krivičnom djelu ratnog zločina.

Bubić je zatražio da se u dokazni materijal uvrsti i uvjerenje iz vojnog kartona da njegov branjenik od 7. do 31. decembra 1992. nije bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), pa vojno tužilaštvo nije bilo nadležno za vođenje postupka protiv njega.

I branilac optuženog Ostoje Markovića, Zoran Bubić, predložio je i da se uvrsti dokaz da njegov branjenik nije bio pripadnik VRS-a od 21. aprila 1993. do 12. septembra 1994., te da ni protiv njega vojno tužilaštvo nije moglo voditi postupak.

Na današnjem ročištu, tužilac je predočio i da je jedan od predloženih svjedoka Mirko Kosić preminuo 1995. godine, ali da nije bio upisan u matičnu knjigu umrlih.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Blagoja Dragosavljević saopštio je da su ponovo poslati dopisi na adrese oštećenih koji nisu pristupili nakon poziva za svjedočenje.

Rekao je da su pozivi svjedocima poslati putem zamolnica međunarodne pravne pomoći jer žive u Hrvatskoj, ali da nema dokaz da su sve svjedokinje dobile poziv.

Prema njemu, dvije oštećene već su se izjasnile da zbog starosti i drugih razloga ne mogu doći da svjedoče, te su pročitane njihove izjave koje su dale u istražnom postupku 1993. godine.

Takođe, Sudsko vijeće je reklo i da će još jednom pokušati da dođe do oštećenih i da ih sasluša u svojstvu svjedoka, iako su tokom rasprave pročitani njihovi iskazi.

Vijeće je promijenilo i prvobitnu odluku te je tražilo i da se pročitaju izjave koje su tada dali optuženi Mirko Božić i Bosiljko Marković, zbog čega se Odbrana protivila, uz navode da je riječ o nezakonitim dokazima. Čitanje njihovih iskaza bilo je zatvoreno za javnost.

“Ove izjave su datirane prije nego što je moj branjenik saslušan u istrazi, a on u istrazi po okolnostima ovog krivičnog djela nije ni saslušan”, kazao je advokat Goran Bubić, uz napomenu da ovu odluku Sudskog vijeća smatra nezakonitom.

Na kraju današnjeg ročišta tužilac Igor Cimeša tražio je dodatno vrijeme za utvrđivanje identiteta oštećenih, jer se u optužnici i u ostalim dokumentima razlikuju imena ili prezimena oštećenih.

Nastavak suđenja je planiran za 7. septembar.

 

Đorđe Vujatović