Suđenje

Nešković Zoran i ostali: Tužilaštvo traži zabranu putovanja

20. Juna 2022.12:20
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je mjere zabrane putovanja petorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločine na području Rogatice počinjene 1995. godine.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo smatra da postoji bojazan od bjekstva optuženih Zorana Neškovića, Pante Pantovića, Slaviše Đerića, Nenada Ujića i Pere Despeta. Odbrane su zatražile da se odbije prijedlog Tužilaštva kao neosnovan.

Tužilac Dževad Muratbegović je zatražio da se optuženima oduzmu putne isprave, odnosno da im se zabrani izdavanje novih, kao i prelazak granice sa ličnom kartom. On je naveo da osnovana sumnja proizilazi iz dokaza, što je i Sud utvrdio potvrđivanjem optužnice 1. juna.

“Postoje okolnosti da bi optuženi mogli pobjeći, sakriti se, otići u inostranstvo”, rekao je Muratbegović.

On je dodao da su objelodanjivanjem dokaza optuženi postali svjesni koje im se djelo stavlja na teret i koja je zaprijećena kazna. Napomenuo je da Nešković ima državljanstvo Srbije, a da Pantović ima porodične veze sa Crnom Gorom i Rusijom.

“Činjenica da su se uredno odazivali u istrazi, da su se i danas odazvali na poziv, ne mijenja naš, čini se, opravdan stav za izricanje mjera”, kazao je Muratbegović.

U ime Odbrana Neškovića i Đerića, braniteljica Nina Kisić je rekla da dokazi o kojima govori tužilac dodatno motiviraju optužene da ne izbjegavaju krivični postupak.

Kisić je navela da su optuženi u istrazi bili osumnjičeni za zločine protiv čovječnosti, kao djelo za koje je zaprijećena daleko veća kazna u odnosu na ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za koji su optuženi, ističući da, ako u istrazi nisu izbjegavali postupak, to pogotovo sada neće činiti.

Braniteljica Zorana Čarkić, koja zastupa Pantovića i Despeta, kazala je da optuženi nisu učinili nikakav korak koji bi ukazao na bojazan od bjekstva.

“Vidi se da nisu mlađi ljudi, nemaju pasoša. U ovim godinama ne mogu zasnivati novi život”, rekla je Čarkić.

Ujićev branilac Veljko Ćivša ocijenio je da tužilac nije prezentovao nikakav dokaz da bi optuženi mogli pobjeći.

“Predlažu se mjere samo na osnovu bojazni… prijedlog se bazira samo na pretpostavkama”, kazao je Ćivša.

Sud će naknadno donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva.

Optužnica tereti Neškovića i druge da su u zatočeničkom objektu “Rasadnik” nezakonito premlaćivali, pljačkali i seksualno zlostavljali civile bošnjačke nacionalnosti s područja Žepe, Rogatice i Srebrenice. Optuženi su i za ubistvo jednog zatočenika.

Marija Taušan