Suđenje

Kordić Jure i ostali: Pauza do septembra zbog godišnjih odmora

16. Juna 2022.11:54
Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, Sudsko vijeće je saopštilo da je prihvatilo nekoliko materijalnih dokaza koje je Odbrana Darija Mihalja prezentovala na prošlom ročištu.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžiomerović je kazala da je Vijeće prihvatilo materijalne dokaze na koje su ranije uloženi prigovori.

Odbrane su na ročištu održanom 30. maja okončale izvođenje dokaza, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se naknadno izjasnilo da nema dodatnih kao ni dokaza replike.

Hadžiomerović je rekla da neće zaključiti dokazni postupak, ali je kazala strankama da počnu pripremati završne riječi.

Prema riječima predsjedavajuće, zbog godišnjih odmora, kao i vjerskog praznika, suđenje neće moći biti nastavljeno prije 5. septembra, za kada je zakazano naredno ročište.

Juri Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjaku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu se na teret stavlja zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tokom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Marija Taušan