Vijest

Albanski socijalisti obećavaju usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

16. Juna 2022.15:33
Nakon što se suočila sa negativnim kritikama zbog odbijanja da se u Skupštini glasa za rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, vladajuća Socijalistička partija Albanije predlaže na usvajanje svoju rezoluciju.

This post is also available in: English


Albanski premijer Edi Rama u Skupštini. Foto: LSA.

Očekuje se da poslanici 7. jula glasaju o rezoluciji kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, nakon što je odluka socijalista da se ne glasa za prethodnu predloženu rezoluciju bivšeg poslanika i albanskog predsjednika Salija Berishe izazvala nezadovoljstvo.

“Dogovorili smo se da Parlament održi posebnu sjednicu o ovom pitanju”, rekao je Taulant Balla, šef poslaničke grupe Socijalističke partije.

Balla je dodao da bi albanski Parlament “trebao jasno da izrazi osudu” genocida nad Bošnjacima 1995. godine od strane snaga bosanskih Srba.

Bivši predsjednik Berisha je prošlog mjeseca podnio svoju rezoluciju o osudi genocida, kritikujući albanskog premijera Edija Ramu zbog njegovih prijateljskih odnosa sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Vlada Srbije ne prihvataju da masakri iz 1995. predstavljaju genocid, uprkos presudama međunarodnih sudova.

Berisha pokušava da se pozicionira u središtu opozicionih aktivnosti otkako je američki State Department prošlog mjeseca naveo da je involviran u “značajnu korupciju” i zabranio mu ulazak u SAD.

Socijalisti su odbili njegov prijedlog rezolucije kao pokušaj Berishe da dobije legitimitet za sebe. Ali mnogi u Albaniji su odbacili ovakav njihov stav, a pristalice opozicije i aktivisti za ljudska prava izrazili su nezadovoljstvo zbog odluke socijalista.

Dodatni spor izazvali su komentari Ermonele Felaj, poslanice Socijalističke partije, koja je sugerisala da Berishino podnošenje prijedloga rezolucije o osudi genocida ima za cilj da nanese štetu Raminoj i Vučićevoj prekograničnoj ekonomskoj inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Njeni komentari pokrenuli su debatu o tome da li odbijanje socijalista da osude genocid znači da su oni htjeli da zaštite svoje regionalne planove.

Balla je u četvrtak pokušao da uvjeri kritičare da njegova stranka i Skupština nemaju nikakvih nedoumica u vezi sa ovim pitanjem.

“Pozvat ćemo predstavnike Bosne i Hercegovine i članove porodica žrtava ovog genocida [da prisustvuju glasanju]”, rekao je on.

 

Gjergj Erebara


This post is also available in: English