Suđenje

Đuričić i ostali: Od stražara čuo za prisiljavanje na seksualne odnose

9. Juna 2022.16:10
Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je od stražara čuo da je optuženi Vukadin Spasojević prisiljavao zatvorenike u “Uzamnici” na međusobne seksualne odnose.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Zoran Stančić izjavio je da je kao rezervni policajac u januaru 1993. raspoređen u zatvor u “Uzamnici”, gdje je prvih pet dana bio stražar, a potom razvodnik straže. Kazao je da ga je na tu dužnost postavio optuženi Milomir Đuričić, koji je u to vrijeme bio upravnik.

Svjedok je rekao da je Spasojević takođe bio razvodnik straže, a da je stražara bilo 12 do 15. Naveo je da je u dva objekata bilo 20 do 25 zatvorenika bošnjačke nacionalnosti, među kojima šest-sedam žena, kao i dvoje djece.

On je kazao da nikada nije ulazio u te objekte iako su ključevi bili kod njega i Spasojevića.

“Sa stražarom odem kad hrana treba da se odnese, da otključam. Nisam nikada pogledao”, rekao je Stančić.

Dodao je da je povremeno otključavao vrata kako bi zatvorenici prošetali. Naveo je da je jednog koji je bio povrijeđen vozio u bolnicu, ali da ne zna kako je zadobio povrede. Kazao je i da su po zatvorenike dolazili da ih vode na rad.

Svjedok je rekao da su u sklopu zatvora bile i dvije samice, u kojima su bili izvjesni Kahriman zvani Dule i Ahmo Gojak. Ispričao je kako je Kahriman jedne prilike pobjegao iz samice, mada su mnogi sumnjali da se krupan čovjek kao on mogao provući kroz mali prozor.

“Tad je Đuričić smijenjen kad je Dule pobjegao”, kazao je Stančić.

Naveo je da je to moglo biti u martu ili aprilu 1993. godine.

Svjedok je rekao da je u “Uzamnicu” dva puta dolazio Milan Lukić, koji je maltretirao zatvorenike. Ispričao je da je Lukić zvao spolja i tražio ključ, ali da se on pravio da ga ne čuje, te da je Lukić razvalio vrata nekom polugom. Dodao je da je od stražara čuo da je Lukić tada najviše maltretirao Nurku Derviševića.

Potvrdio je da je u tom periodu upravnik bio Đuričić, a da je poslije njega došao Stojan Zekanović i da u njegovo vrijeme nije viđao Lukića.

Tužiteljicu Enisu Adrović interesovalo je zbog čega je Stančić dozvolio da Lukić maltretira zatvorenike.

“Milan Lukić je ubio jednog Srbina zbog zaštite Muslimana. Zbog toga nisam izašao”, kazao je svjedok.

Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u Višegradu.

Stančić je rekao da je od jednog stražara čuo da je Spasojević prisiljavao zatvorenike da među sobom imaju seksualne odnose. Na pitanja Odbrane kazao je da se ne sjeća koji mu je stražar to rekao.

Đuričić i Spasojević optuženi su za zločine nad bošnjačkim stanovništvom u logoru “Uzamnica” u Višegradu 1992. i 1993. godine.

Đuričić je optužen u svojstvu upravnika logora, a Spasojević, zvani “Mićo” i “Era”, u svojstvu razvodnika straže. Na teret im je stavljen progon bošnjačkih civila zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Na pitanje branioca Ahmeda Fejzića, svjedok Stančić je rekao da Lukića nisu mogli zaustaviti ni stražari ni upravnik.

“Boga pitaj kako bi se to završilo da je neko pokušao”, kazao je svjedok.

On je naveo da Đuričić nije bio u zatvoru kad je dolazio Lukić, te da mu je on to prenio.

Na pitanja Spasojevićevog branioca Petka Pavlovića, svjedok je potvrdio da mu je poznato da je jednog Srbina ubio Bošnjak u januaru 1992., da je rušen tunel kako bi se spriječila komunikacija sa Srbijom, kao i spomenik Ivi Andriću, da je puštana voda iz brane, te da je odvedena i držana grupa policajaca.

On je braniocu rekao da nije čuo da je Spasojević nekog tukao u zatvoru.

Suđenje se nastavlja 12. jula.

 

Marija Taušan