Suđenje

Dreković: Planirana dejstva bez civilnih ciljeva

8. Juna 2022.16:04
Odbrana Ramiza Drekovića uložila je materijalne dokaze kojima nastoji pokazati da je optuženi regulisao pravilnu i namjensku upotrebu artiljerije i da nije izdavao naredbe za gađanje civilnih ciljeva.

Ramiz Dreković. Foto: BIRN BiH

Odbrana je u dokaze uvrstila niz naređenja i izvještaja Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), na čijem je čelu bio Dreković, iz aprila, maja i juna 1995. godine, a u kojima se isključivo spominju vojni ciljevi.

Iz većeg broja dokumenata se, kako je naveo branilac Mirsad Crnovršanin, vidi da je Vojska Republike Srpske (VRS) neselektivno gađala uže jezgro Konjica, kao i Mostara, prilikom čega je bilo poginulih i ranjenih civila, a da Četvrti korpus nije uzvraćao na vatru i vršio odmazdu. U nekim slučajevima, kako se navodi u dokumentima, naređeno je neutralisanje “agresorske artiljerije”.

“Dreković je regulisao pravilnu i namjensku upotrebu artiljerije”, rekao je Crnovršanin.

Uložen je set dokumenata koje je izdao Četvrti korpus u vezi sa akcijama “Treskavica” i “Borašnica” iz maja 1995. godine, a iz kojih se, prema Odbrani, vidi planski pristup u izradi svih planskih dokumenata, uključujući dejstva artiljerije i obezbjeđivanje eventualnih ratnih zarobljenika u skladu sa Ženevskim konvencijama i humanitarnim pravom.

“Planirana su dejstva isključivo po neprijateljskim vojnim ciljevima”, kazao je Crnovršanin objašnjavajući jedan od dokaza.

Tužiteljica Marijana Čobović prigovorila je na relevantnost većine dokaza, navodeći da se vremenski i prostorno ne odnose na optužnicu. Branilac Kadrija Kolić je rekao da ti dokumenti pokazuju stanje svijesti optuženog u tom periodu.

Dreković je optužen da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Odbrana je uložila i set dokaza kojima nastoji pokazati da je za komandanta na isturenom komandnom mjestu (IKM) na Bjelimićima bio postavljen Esad Ramić i da je on bio nadređen svim jedinicama u zoni tog IKM-a, te da je vršio kontrolu nad potčinjenima.

U dokumentu od 3. juna 1995. se govori o dejstvu artiljerije iz Bjelimića.

“Ne vidi se da je dejstvovano po civilnim ciljevima u Kalinoviku”, kazao je Crnovršanin.

On je ukazao i na nekoliko dnevnih borbenih izvještaja iz kraja maja iz kojih proizilazi da “nije bilo naređenja kojim se navodno naređuje dejstvo sa pet projektila po centru Kalinovika”.

Više dokumenata, prema Odbrani, pokazuje koje je dane u maju i junu optuženi bio u komandi Četvrtog korpusa u Jablanici, a kada je posjetio IKM u Bjelimićima.

U spis su uvršteni i dokumenti koji govore o kretanju i koncentraciji snaga VRS-a na području Kalinovika, njihovom pregrupisavanju i upotrebi helikoptera.

Odbrana će 6. jula nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza.

Marija Taušan