Suđenje

Draškić i ostali: Pozivi komšijama da izađu iz skloništa nakon napada

8. Juna 2022.16:34
Na suđenju za zločine na području Ilijaša, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se napada na selo Lješevo u junu 1992. godine, pozivanja mještana da izađu te tijela komšija uz ogradu koja je vidio nakon nekoliko dana.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Muhidin Nuhanović kazao je da su u Lješevu živjeli Bošnjaci i Srbi i da su obje strane organizovale straže, za šta su dobili oružje kao i odobrenje od srpskih opštinskih vlasti. On je rekao da je sa 15-ak mještana bio u rezervnom sastavu policije, koja je takođe imala odobrenje.

“Sve je bilo na povjerenju… Niko nije ni sanjao da će se dogoditi ono što se dogodilo”, kazao je Nuhanović.

Ispričao je da su mu majka i trudna supruga bile napustile selo, a da je 4. juna uveče bio u kući sa bratom i komšijama kada je iznenada počela pucnjava i granatiranje takozvanog Starog sela u Lješevu.

Kazao je da su se sakrili u betonsku šupu i da su htjeli da pobjegnu prema šumi kada bi pucnjava prestajala, ali da nisu jer je bilo rizično. On je naveo da je vidio kako gore štale, kuća Ismeta Omanovića, kao i borići iznad sela.

Svjedok je dodao da je A-1 iznosio stvari iz zapaljene kuće i da su prišli da mu pomognu. Nešto kasnije, kako je naveo, vidio je kako A-1 ide ispred naoružanih lica.

“Okrenuli smo se da nas ne bi ugledali i čujemo da naređuju njemu da poziva ljude da izlaze iz skloništa”, prisjetio se Nuhanović.

Kazao je da su uspjeli pobjeći do Vrbovika, a da je nakon tri dana u Brezi čuo šta se dogodilo. Dodao je da se šesti ili sedmi dan sa još nekima vratio u Lješevo, gdje je vidio da su u njegovoj kući ispreturane i odnesene stvari.

Svjedok je rekao da je osjetio nesnosan smrad kada su prišli selu, a da je shvatio o čemu se radi kada se popeo na Bašćice.

“Ugledao sam tijela, leševe. Noge su mi se oduzele”, kazao je Nuhanović, navodeći imena komšija koje je prepoznao.

Precizirao je da su tijela bila uz jednu ogradu.

Na pitanje da li je iko pucao prilikom napada na Lješevo od onih koji su bili u stražama s bošnjačke strane ili rezervne policije, svjedok je rekao da nijedan metak nije ispaljen. Dodao je da je kasnije čuo kako je Arif Omanović bacio bombu kroz prozor kuće.

Nuhanović je svjedočio na suđenju Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, koji su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike (VRS), 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Nastavak suđenja je 6. jula.

 

Marija Taušan