Suđenje

Macura: Bivši vojnik VRS-a na Turjaku vidio tijela na livadi

31. Maja 2022.14:03
U nastavku suđenja za zločin protiv civila počinjen u junu 1992. godine u mjestu Turjak kod Gradiške, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je na livadi vidio tijela, ali da vojnici koje je vozio nisu pričali o tom događaju.

Rade Macura
Rade Macura. Foto: Sud BiH

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine Vlado Spasojević rekao je da je njegov komandir u Prvoj četi Drugog bataljona gradiške brigade Vojske Republike Srpske (VRS) bio Rade Macura.

Macura je optužen da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, za vrijeme provođenja vojne akcije pretresa terena u mjestu Turjak – gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Kozarac u općini Prijedor, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom na rijeci Savi – bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

Spasojević je ispričao kako je bio obični vojnik koji je povremeno vozio kombi. Vozio je vojnike na Turjak jer je “bila pucnjava i bilo je ranjenih”, rekao je. Također, ispričao je da je jednog ranjenog vojnika VRS-a prevezao u bolnicu.

“Vojska je izašla, ja sam ostao kod kombija i došlo je do pucnjave. Donijeli su ranjenog i ja sam otišao za Gradišku. Potom smo se vratili u Turjak, a čim sam stao vojska je ušla u kombi i vratili smo se nazad”, kazao je Spasojević.

Na upit Tužilaštva, svjedok je rekao kako je na livadi vidio “neka tijela”, te da pri povratku vojnici nisu pričali o tome šta se desilo.

Na upit Macurinog branioca Miodraga Stojanovića, svjedok je kazao kako se ne sjeća da je vidio “drugu vojsku” na Turjaku te da tu nije vidio ni njegovog branjenika.

Spasojević je na kraju dodao da Macura “nije isprljao ruke”.

Drugi svjedok Tužilaštva Žarko Glamočanin je ispričao da je učestvovao u akciji na Turjaku.

“Rečeno nam je da je diverzantska grupa upala u Turjak i mi smo poslani da je nađemo”, kazao je Glamočanin, dodavši da je “komandir bio sa njima”. Svjedok je rekao kako je njegov prvi nadređeni bio Rade Macura.

Glamočanin je naveo da je pucnjava trajala sat i pol, da je na Turjaku vidio jedinicu koja se zvala “Škorpioni” a koja je bila u sklopu Gradiške brigade, te da je vidio Ljubišu Šušnjara.

“Kad smo došli bilo je puno vojske, seoske straže, raznih uniformi. (…) Ta vojska se sama raspoređivala, a i mi smo. (…) Ušli smo u šumu i počela je pucnjava, a onda je neko rekao da je neko ranjen. Mi smo njega iznosili iz šume preko kukuruza”, kazao je svjedok između ostalog.

Stojanović je pitao svjedoka da li se sjeća da je Macura njemu dao bilo kakva naređenja, na što je svjedok odgovorio kako nema takvo sjećanje. Na pitanje da li je Macura ikada izdao nezakonito naređenje, svjedok je odgovorio negativno, dodavši kako je Macura bio “dobar čovjek”.

Termin nastavka suđenja bit će određen naknadno.

 

Irvin Pekmez