Vijest

Odbijen prijedlog za određivanje pritvora direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH

27. Maja 2022.12:04
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koji je uhapšen u utorak, 24. maja, zbog istrage za koruptivna djela.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Sud je rješenje donio 25. maja, nakon čega je Šojić pušten na slobodu.

“Prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenom Draganu Šojiću odbijen je kao neosnovan”, saopćeno je iz Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH ranije su naveli kako je pritvor zatražen zbog opasnosti od bjekstva, jer osumnjičeni ima državljanstvo Srbije, gdje često putuje i boravi, ali i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike. U prijedlogu za pritvor navedeno je i to da je riječ o ovlaštenoj osobi i dužnosniku institucije, te da je Tužilaštvo tokom istrage prikupilo dokaze da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene djelatnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije.

Šojić je osumnjičen da je počinio teške zloupotrebe službenog položaja, u vezi s dolaskom i boravkom na radnom mjestu, kao i zloupotrebu sredstava navedene Službe za zajedničke poslove institucija BiH u privatne svrhe. Tereti se i za neprimjereno i nezakonito postupanje prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih prava, kao i ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda BiH.

 

Enes Hodžić