Vijest

Sutkinji Miri Vučetić godina i po zatvora za zloupotrebu položaja

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je bivšu sutkinju banjalučkog Osnovnog suda Miru Vučetić na godinu i po dana zatvora zbog produženog krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”. Ona je osuđena za pribavljanje lične imovinske koristi u iznosu od 2.400 konvertibilnih maraka (KM).

Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

U obrazloženju presude sudija Blagoja Dragosavljević je naveo da je krivica Mire Vučetić dokazana po sve tri tačke optužnice. Dokazano je, stoji u presudi, da je Vučetić u četiri navrata od stranaka uzela predujam za vještačenje u kešu iako to, kao sudija, nije smjela raditi. Navodi se da je dokazano i da vještačenje nije plaćeno vještacima.

Sudija Dragosavljević je rekao i da je optužena, kao iskusan sudija, morala znati da je pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji suda zabranjeno uzimanje gotovog novca od stranaka. Kazao je i da je kazna od godinu i po dana zatvora primjerena i kao opomena svima koji bi eventualno pomislili da počine isto krivično djelo.

Presudom je Mira Vučetić dužna da u budžet Republike Srpske uplati iznos od 2.400 KM koji je protivzakonito prisvojen, utvrđeno je presudom. Određena joj je i mjera zabrane obavljanja sudijske funkcije u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji pravo žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Vladimir Kovačević