Suđenje

Dreković: Balističari odbacuju tvrdnje Tužilaštva

18. Maja 2022.15:09
Vještak Odbrane Ramiza Drekovića nije se složio s tvrdnjama Tužilaštva o uticaju betonskog podzida na posljedice nastale usljed eksplozije projektila 3. juna 1995. godine u centru Kalinovika.

Ramiz Dreković. Foto: BIRN.

Vještak Berko Zečević, koji je s kolegom Jasminom Terzićem sačinio balistički nalaz, odgovarao je na unakrsna pitanja tužiteljice Marijane Čobović, koja je sugerisala da u eksperimentu nisu uzeli u obzir stanje stvari kakvo je bilo 1995. godine.

Tužiteljica je konstatovala da u eksperimentu nije korišten podzid, da je projektil bio uzdignut, kao i da nije prikazano gdje su djeca stajala u trenutku eksplozije.

Zečević je kazao da je cilj eksperimenta bio da pokaže kako blast efekat projektila djeluje na određenim udaljenostima. Naveo je da je taj efekat na manjem rastojanju smrtonosan i u slučaju da nema dejstva fragmenata.

“Bočni talas koji je udario u podzid, mogao je samo da pojača efekte udarnog talasa”, kazao je Zečević.

Dodao je da su svinje, koje su korištene u eksperimentu, bile na metar od eksplozije. Objasnio je da se njegov zaključak ne bi promijenio da je koristio betonske ploče, jer se glavni snop ne bi promijenio, već bi samo bilo fragmenata betona.

On je rekao da u dokaznom materijalu ne stoji gdje su stajala djeca, osim što jedna svjedokinja pokazuje gdje su se nalazila.

Zečević je kazao da na crno-bijeloj fotografiji ne vidi betonsku stazu na mjestu na koje je pokazivala tužiteljica, pitajući zašto mu nije dostavljena u boji.

“Ja sam kod mog profesora Jankovića, koji je za vas radio studiju, vidio fotografiju u boji”, rekao je Zečević.

Čobović je kazala kako misli da su bile samo crno-bijele fotografije, ali da će provjeriti.

Vještak se nije složio ni sa sugestijom tužiteljice da bi betonski podzid bio uništen da su njegovi zaključci tačni, navodeći da se bunkeri prave od betona.

Čobović je nastojala da dovede u pitanje i Zečevićeve zaključke o smjeru doleta projektila, ispitujući ga o oštećenjima koja su izazvana. Pitala je vještaka kako je moguće da je kanta oštećena, a vrata iza nje nisu.

Zečević je rekao da je kanta zgužvana blast efektom, a da su vrata metalna i da su na njima bila polomljena stakla te da oštećenja nisu vidljiva.

Kad je u pitanju drugo mjesto eksplozije, tužiteljica je pitala vještaka da li zna da li je u Kalinoviku bilo granatiranja i prije 1995. godine. On je kazao da je pretpostavljao da su oštećenja iz 1995.

Dreković, nekadašnji komandant Četvrtog korpusa ABiH, optužen je da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Suđenje se nastavlja 8. juna.

Marija Taušan