Suđenje

Rizvanović i ostali: Odbrane sredinom juna počinju izvođenje dokaza

17. Maja 2022.16:37
Odbrane optuženih za ratne zločine počinjene kod Brčkog izvođenje svojih dokaza počet će 14. juna, odlučeno je na statusnoj konferenciji održanoj pred Sudom Bosne i Hercegovine.


Branilac Tarik Čingić (crvena kravata), iza njega optuženi Admir Rizvanović. Foto: BIRN BiH

U ovom predmetu Admir Rizvanović, Smajil Omerović, Jasmin Huskanović, Ramiz Pljakić i Hazim Fazlović optuženi su za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), 8. marta 1993. godine u selu Boderište.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Tarik Čingić, branioc prvooptuženog Rizvanovića predložilo je saslušanje pet svjedoka, direktnih učesnika akcije iz Boderišta, koje bi saslušali na okolnosti ove akcije, kao i o tome gdje se tada nalazio Rizvanović. Nakon konsultacija, Sudsko vijeće prihvatilo je saslušati četiri svjedoka.

Kadrija Kolić, branilac drugooptuženog Omerovića, koji je na današnjem ročištu nastupao i u zamjeni branioca trećeoptuženog Huskanovića, za oba ova optuženika predložio je saslušanje 17 svjedoka o različitim okolnostima akcije u Boderištu, ali i o kredibilitetu svjedoka Redžepa Zejnilovića. Vijeće je Koliću predložilo da smanji broj svjedoka na jedanaest, jer će neki od njih svjedočiti o istim okolnostima.

Neke Odbrane kazale su kako će naknadno dostaviti prijedloge materijalnih dokaza, što je Vijeće u konačnici prihvatilo.

Odbrana četvrtooptuženog Pljakića predložila je saslušanje četiri svjedoka, dok je Odbrana petooptuženog Fazlovića predložila tri svjedoka. Uz to, Odbrane Pljakića i Fazlovića predložile su Sudskom vijeću da naredi vještačenje po vještaku vojne struke Hamzi Višći, te kako će podnijeti pismeni zahtjev za to. Vijeće je ovim Odbranama predložila da smanje broj svjedoka, te reklo da će se o predloženim svjedocima, kao i o zahtjevu za vještačenje očitovati kada dobiju ovaj pismeni zahtjev.

Tužilac Miroslav Janjić, koji je u ovom predmetu zamijenio tužioca Sašu Sarajlića, kazao je kako se ne protivi većini ovih dokaza, izuzev svjedocima koji bi trebali biti saslušani o kredibilitetu svjedoka Zejnilovića, na što mu je Sudsko vijeće pojasnilo da je tokom ranijih ročišta bilo riječi o tome i dozvolilo saslušanje ovih svjedoka.

Na zajednički prijedlog svih Odbrana da trebaju izaći na poprište događaja iz ovog predmeta, Sudsko vijeće je saopćilo kako će o tome naknadno donijeti odluku.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juni, kada bi trebali biti saslušani svjedoci prvooptuženog Rizvanovića.

Enes Hodžić