Suđenje

Cikotić: Svjedoci nisu znali za anekse ugovora

17. Maja 2022.16:38
Na suđenju Selmi Cikotiću, aktuelnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu položaja te oštetu državnog budžeta za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka (KM), svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da nije bila upoznata sa aneksima ugovora niti da je konsultovana zbog njih.


Selmo Cikotić. Foto: BIRN BiH

Marina Pendeš, koja je u relevantnom periodu optužnice protiv Cikotića bila njegova zamjenica za upravljanje resursima, nekoliko puta tokom svjedočenja je rekla da nikad nije vidjela anekse, niti je bila pitana sa saglasnost za njihovo potpisivanje.

“Ne mogu se sjetiti tačno da li je bilo na bazi anonimne prijave ili istrage SIPA-e, ali znam da je prošlo značajno vrijeme”, objasnila je Pendeš kada je saznala za zaključene anekse, dodavši da je prošlo oko pola godine do njenog saznanja.

Ona je kazala da je u trenutku saznanja za potpisane anekse izrazila zabrinutost i pitala zbog čega nije bila uključena u taj proces i zašto nije pitana za saglasnost, ali da i danas sumnja u tačnost odgovora koji je dobila.

“Znam da sam pitala pomoćnika ministra zašto ti aneksi nisu meni došli na parafe, on mi je rekao da sam tada bila na odmoru”, ispričala je ona, dodavši da mu je tada kazala, ukoliko dođe do nekih nezakonitosti, da je ne zovu.

Na pitanje tužioca Mladena Furtule da bi u standardnoj proceduri ona morala biti uključena u proces, Pendeš je odgovorila potvrdno.

Na nekoliko prikazanih dokumenata Ministarstva Odbrane od strane branioca Kadrije Kolića, na kojim, između ostalog, stoji da se u prilogu tih dokumenata dostavljaju i aneksi, Pendeš je potvrdila da je njen potpis, faksimil ili paraf, ali da nikada nije dobila anekse u prilog niti da je provjeravala sadržaj dokumenata.

Na pitanje Odbrane da li je pokušala prekinuti ugovor kada je ona došla na čelo Ministarstva odbrane, ona je rekla da nije jer nije njegov ni potpisnik.

Optužnica tereti Cikotića da je u vremenskom periodu od 30. decembra 2009. do 17. jula 2011. godine u Sarajevu, kao tadašnji ministar odbrane, po prethodnom dogovoru sa, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra i drugim licima, u cilju pribavljanja koristi, iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” Zagreb.

Kako se navodi, Cikotić je iskoristio svoj službeni položaj na način da je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom koja će i dalje služiti za potrebe odbrane od marta 2008. godine, i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključena tokom 2003. i 2004. godine.

Drugi svjedok Mladen Marinković, koji je radio u odjelu za logističke poslove Ministarstva odbrane BiH, kazao je da, u periodu kada su aneksi zaključeni, nije znao za njih, ali da je naknadno dobio informacije o mogućim nepravilnostima.

“On je meni uporno govorio da ima neslaganja u evidencijama, on je bio uvezan sa zajedničkim štabom. Rekao mi je da ima neslaganja i da nije sve čisto”, prepričao je Marinković razgovor s Daliborom Perićem.

On je kazao da je trebao biti predsjednik komisije za isporuku municije, ali da je, uprkos aktima za istu, formirana druga, a njegova stornirana.

Svjedok Salko Polimac je 2010. godine, u dogovoru sa optuženim Cikotićem, radio kao njegov savjetnik za pravne poslove. Uprkos poziciji na kojoj je radio, rekao je on, Cikotić ga je vrlo rijetko pitao za savjet ili konsultacije, a naročito ne u slučaju za koji mu se sudi.

“Tad nisam znao. Meni je poznato samo ono što sam kasnije saznao iz štampe, televizijskih emisija, u pripremu nisam bio uključen”, kazao je Polimac.

Suđenje će se nastaviti 21. juna, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

Azra Husarić Omerović