Suđenje

Agan Ramić oslobođen optužbi za zločin u Konjicu

17. Maja 2022.12:03
Sudsko vijeće Državnog suda je prvostepenom presudom oslobodilo Agana Ramića, optuženog za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine, navodeći da Tužilaštvo nije dokazalo pravnu kvalifikaciju koja mu se stavlja na teret.

This post is also available in: English


Konjic. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Dalida Burzić je rekla da se optužnicom Ramić tereti za zločin protiv čovječnosti, što je, prema mišljenju Vijeća, u optužnici kvalificirano na pogrešan način.

Sutkinja Burzić je u kratkom obrazloženju presude navela da Tužilaštvo nije ponudilo konkretne dokaze za ovu pravnu kvalifikaciju – u čijem je osnovu progon, te da Sudsko vijeće na osnovu provedenih dokaza nije utvrdilo da se on ophodio na način kako je to opisano u optužnici.

“Oštećeni je to na drugačiji način opisao od Tužilaštva”, kazala je sutkinja Burzić.

Ona je navela da je oštećeni Siniša Živak u iskazu rekao da ga je optuženi prvo udarao puškom, dok u optužnici stoji da ga je Ramić udarao nogama i rukama u predjelu glave, te da Tužilaštvo nije koristilo iskaz da bi oštećenog suočilo s protivrječnostima.

“Sud nije mogao prilagoditi iskaz sa optužnicom. Tužilaštvo tvrdi da je oštećeni uhvatio samo jedno jagnje, dok oštećeni tvrdi da je uhvatio dva jagnjeta u dva navrata”, kazala je Burzić, ponovivši da u optužnici i iskazu oštećenog postoje kontradiktornosti te da oštećeni nije potvrdio ni mjesto odvijanja ovog događaja.

Osvrćući se na jedan od dokaza Tužilaštva – nalaz Doma zdravlja iz Banje Luke iz 14. decembra 2017. godine, Burzić je rekla da ovaj dokaz nije bio takvog kvaliteta da bi utjecao na sudsku odluku.

“Vijeće nalazi da iskaz oštećenog ne doseže potreban nivo kvaliteta da bi se mogla donijeti osuđujuća presuda”, navela je sutknjiga Burzić tokom čitanja presude.

Ramić je optužen da je neutvrđenog dana u maju 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Konjic Armije Bosne i Hercegovine, obučen u uniformu Armije i naoružan, došao do porodične kuće malodobnog Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici stoji da je, kada je Živak uspio da uhvati najbolje janje, optuženi počeo, nezadovoljan janjetom, da udara Živaka kundakom puške, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici Teritorijalne odbrane. Na teret mu je stavljeno da je ovo djelo počinio u okviru širokog i sistematskog napada na srpsko stanovništvo na području Konjica.

Prvobitnom optužnicom on se teretio – skupa sa Esadom Ramićem, Omerom Borićem, Šefikom Nikšićem, Adnanom Alikadićem, Mitkom Pirkićem, Redžom Balićem, Hamedom Lukomirkom, Safaudinom Ćosićem, Muhamedom Cakićem, Ismetom Hebibovićem, Enesom Jahićem, Senadinom Ćibom, Željkom Šimunovićem te Zdenkom Grbavcem, čiji je predmet također izdvojen – za zločine nad srpskim civilnim stanovništvom na području Konjica počinjene u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine.

Sud je rješenjem 11. februara 2019. godine razdvojio krivični postupak u odnosu na Agana Ramića, s obzirom da je u tom trenutku on bio nedostupan pravosudnim organima.

Oštećeni Živak i Zora Kuljanin, prema presudi, upućuju se na parnicu po imovinskopravnom zahtjevu, dok se Ramić oslobađa troškova obaveze naknade krivičnog postupka u ovom predmetu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Aida Trepanić


This post is also available in: English