Suđenje

Kordić Jure i ostali: Optuženi Nedžad Tinjak tokom 1993. nije bio sposoban za obavljanje vojne dužnosti

16. Maja 2022.17:05
Na suđenju Juri Kordiću i ostalima, vještak Odbrane je izjavio da optuženi Nedžad Tinjak tokom 1993. godine nije bio sposoban za obavljanje vojne dužnosti kada je zbog ranjavanja odlazio na kontrolne preglede.

Mostar. Foto: BIRN BiH

Vještak Fuad Rovčanin je kazao da je vještačio medicinski dokument, odnosno otpusni list Regionalne ratne bolnice Mostar te da je nalaz i mišljenje sačinio na osnovu neposrednog pregleda optuženog Tinjaka.

“Iz otpusnog pisma vidi se da je optuženi primljen u Regionalnu ratnu bolnicu Mostar zbog povrede vatrenim oružjem i pritom je zadobio prostrelnu ranu”, rekao je Rovčanin, dodavši da je optuženi zadržan u bolnici od 30. juna do 19. jula 1993. godine, te da je preporučeno vanbolničko liječenje kada je otpušten.

Kazao je da su kontrolni pregledi vršeni od 26. jula do 4. septembra 1993., te da se može reći da je od 16. decembra sposoban za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

U unakrsnom ispitivanju, Rovčanin je rekao da ni u jednom nalazu nije konstatovano da je Tinjak koristio ortopedska pomagala.

Na upit Darka Samardžića, člana Sudskog vijeća, vještak je izjavio da Tinjak do 4. septembra nije bio sposoban za obavljanje vojne dužnosti.

Svjedok Boris Blagojević je izjavio da je od 1974. do 2008. radio u Kliničkoj bolnici Mostar kao hirurg te da se njegov potpis nalazi na otpusnom listu optuženog Tinjaka iz 1993. godine.

Kako je kazao, Tinjak je zbog rane morao dolaziti redovno na previjanje te dodao da se optuženi tada uredno javljao u bolnicu.

Juri Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjaku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu se na teret stavlja zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tokom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zdenko Sesar je izjavio da je od 1993. do 1995. bio angažovan u Prvoj bojnoj Bijelo Polje te je prepoznao optuženog Šikala u sudnici. Kazao je da Šikalo u Bijelo Polje dolazi u drugom ili trećem mjesecu 1994. godine te da je imao nadimak Nuki. Dodao je da ga je viđao svako sedam dana, kada je bio u smjeni.

Opisujući fizički izgled Šikala, Sesar je kazao da je bio “mal, sitan, smeđ, nižeg rasta” te da je nosio vojnu šarenu uniformu i dužio automatsku pušku.

Na upit Tužilaštva, svjedok je rekao da ne zna šta je Šikalo obavljao u ovom vremenskom periodu.

Zoran Zovko je kazao da je do sedmog mjeseca 1993. godine bio angažovan pri Prvoj bojnoj Bijelo Polje te je prepoznao optuženog Šikala u sudnici, kazavši da ga je prvi put vidio u trećem mjesecu 1994. godine. Dodao je da imao nadimak Nuki, da je pripadao Hrvatskom vijeću obrane (HVO) te da je nosio maskirnu uniformu, imao automat i borbeni prsluk.

Na upit Tužilaštva, izjavio je da je Šikalo bio vojnik pješadinac.

Na današnjem suđenju, Odbrane optuženih Lovrića, Sušca, Tinjaka i Šikala su uložile bez prezentovanja, sporne i nesporne materijalne dokaze.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. maj.

 

Aida Trepanić