Suđenje

Ilić i ostali: Napadi na rogatička naselja i stradanje stanovništva

16. Maja 2022.12:22
Prvi svjedoci na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice govorili su o napadima srpskih snaga u maju i junu 1992. godine, stradanju i odvođenju stanovništva te paljenju imovine.

Zoran i Radenko Ilić. Foto: Sud BiH

Svjedokinja Suvada Džanković prisjetila se napada na naselje Zlatni Do krajem maja.

“Naišli su tenkovi… Mi smo bili u podrumu kod amidže, čula se pucnjava i galama”, izjavila je Džanković, dodavši da je s još nekima pobjegla kroz šumu, a da je njena kuća zapaljena.

Ispričala je da su se sklonili kod njene sestre Mirsade u naselju Rudo, gdje su bili do 19. juna, kada je ponovo uslijedio napad. Navela je da su im lupali na vrata i da je prva izašla njena sestra, koja je bila trudna. Kako je kazala, sestra je vidjela školskog druga njenog muža Negu, koji joj je rekao da se ne boji.

“Ona je izletjela… metak je pogodio”, kazala je svjedokinja.

Prema riječima Džanković, pred kućom je bio i njen školski drug Dragoslav Ivanović, kojeg je molila da unesu sestru, ali joj je on kazao da ostane tu. Kad se vratila u kuću, kako je rekla, kroz prozor je vidjela kako iz druge kuće izvode žene i djecu, među kojima i njenog amidžića Muradifa.

“Otišli su kroz naselje… Ne zna se šta je s njima”, kazala je Džanković.

Ona je navela da su kuće u naselju bile popaljene, a da je ona molila Ivanovića da joj pomogne i da joj je on rekao da ide kuda zna.

Džanković je svjedočila na suđenju Zoranu i Radenku Iliću, kojima je na teret stavljeno da su u naselju Rudo 19. juna 1992. učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag. Oni su u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženi za učešće u širokom i sistematičnom napadu.

Na pitanja branioca Veljka Ćivše, svjedokinja Džaković je odgovorila da je u Rudom, kada je njena sestra stradala, pucala VRS, a da bošnjačko stanovništvo nije pružalo otpor. Kazala je da joj nije poznato da je tog dana poginulo više vojnika VRS-a.

Ibrahim Sućeska svjedočio je o napadu na naselje Ptičijak i kako je s porodicom pobjegao kod zeta u naselje Gračanica. Naveo je da je vojni komandant sa zvučnika pozivao bošnjačko stanovništvo da se preda u školu ili će biti napadnuto. Prema njegovim riječima, vojska je već bila upala u Gračanicu i on je pobjegao iz kuće u kojoj je bilo njih 30-ak.

“Kud je ko otišao, kud je ko sebi tražio spas, ne znam”, rekao je Sućeska, dodavši da se on bio sakrio “u žaru”.

Ispričao je kako je poslije krenuo prema naselju Rudo i kako je vidio izgorjele kuće i mrtve ljude.

Suđenje se nastavlja 13. juna.

 

Marija Taušan