Suđenje

Šatara i ostali: Tri puta izvođen na premlaćivanje

27. Aprila 2022.16:31
Na suđenju za zločine počinjene 1992. godine na području kod Donjeg Vakufa, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je nakon poziva na sastanak sa ostalim mještanima priveden u policiju, a potom u zgradu Teritorijalne odbrane (TO), gdje je tri puta pretučen.

Šatara i drugi
Jovan Šatara i ostali. Foto: BIRN BiH

Rasim Pajić je kazao kako je 7. juna 1992. godine dobio obavještenje da pozove mještane bošnjačke nacionalnosti na sastanak, gdje su trebali predati naoružanje i obećati da neće krenuti u napad. Međutim, on je zajedno s njima bio odveden do ranča, gdje je izvršeno ispitivanje, a potom u policijsku stanicu, te u zgradu TO-a, koja se nalazila na deset metara udaljenosti.

“Išao je prvo nogom u mošnje, pa me onda ošamari, tuče dalje dok se ne umori, i kad sam ja već padao od iznemoglosti. (…) Jordan je bacio palicu da me njom udaraju, onda se on zaletio sa neka tri-četiri metra i zabio se u mene ‘špicokom’, tad me oborio”, prisjetio se svjedok jednog od premlaćivanja.

Kako je tokom suđenja rekao, on je tri puta pretučen ispred zgrade TO-a, a kaže da je, po kricima i masnicama, primijetio da su i drugi zatvorenici bili pretučeni.

U prostorijama u kojima su bili zatvoreni, nije bilo kreveta, spavali su na podu, a hrane i vode nije bilo dovoljno. Pajić je rekao kako su uglavnom za obrok dobijali ostatke iza vojnika, a da je tu bio zarobljen do 28. juna, kada je prebačen na “Manjaču”.

On je kazao kako ga je optuženi Zdravko Balaban ispitao pored ranča, odakle su ga odveli u policiju. Na upit Balabanovog branioca Tihomira Tepića da li ga njegov branjenik nije tukao i da su se tada pitanja odnosila na sigurnosnu situaciju u Donjem Vakufu, svjedok je odgovorio potvrdno.

Pajić je rekao da se liječio u Splitu zbog povreda koje je zadobio u zgradi TO-a, između ostalog i slomljenih rebara, te da je tu dokumentaciju predao Tužilaštvu.

Na pitanje branioca Radivoja Lazarevića da li u dokumentaciji piše da su povrede nastale u Donjem Vakufu ili na “Manjači”, gdje je također bio zatvoren, svjedok je odgovorio da nije znao šta piše, objašnjavajući da on nije imao većih povreda na “Manjači”.

Za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa optuženi su Jovan Šatara, Boško Savković i Sekula Šišić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Donji Vakuf, komandir i zamjenik komandira Stanice milicije, te bivši policajci Nenad Tanasić i Boško Bilić, Zdravko Balaban u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, te Jordan Ilić, nekadašnji vojni policajac ove brigade.

Na teret im je stavljeno protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak.

Suđenje će se nastaviti 11. maja.

 

Azra Husarić Omerović