Suđenje

Dreković: Projektili sa sjevernog ratišta

27. Aprila 2022.15:34
Na suđenju Ramizu Drekoviću, bivšem komandantu Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), vještaci balističari su u svojoj ekspertizi naveli da su dva projektila koja su pala na Kalinovik 3. juna 1995. godine najvjerovatnije došla iz pravca sjevernog ratišta.

Ramiz Dreković. Foto: BIRN BiH

Vještaci Berko Zečević i Jasmin Terzić skupa su sačinili nalaz i mišljenje na zahtjev Odbrane. Tokom ročišta nalaz je uglavnom predstavljao vještak Zečević, koji je kazao kako je zadatak bio, između ostalog, da se procijeni vjerodostojnost podataka u dostupnim dokumentima istražnih organa, kao i da se izvrši termobalistička analiza dva projektila koja su pala 3. juna 1995. godina na Kalinovik.

Zečević se detaljno osvrnuo na pad prvog HE, odnosno visokoeksplozivnog projektila, rekavši da te prilike niko smrtno nije stradao. Dodao je da su se u dokumentaciji navodila oštećenja prozora, ali ne i fasade, kao i da mjesto pada nije bilo definisano u skladu sa standardima. Na fotografijama s mjesta događaja ukazivao je na oštećenja na fasadama zgrada.

Govoreći o drugom HE projektilu koji je pao istoga dana, Zečević je naveo kako je, prema zapisniku, stradala jedna djevojčica, a petero djece ranjeno, te da su, između ostalog, pronađeni tragovi crvene boje koja podsjeća na krv. Vještak je naglasio da je izvještaj skice mjesta neprofesionalno urađen, da nisu precizno definisane karakteristike dimenzija kratera, niti su bili dostupni fragmenti, kao i da fotografije sa uviđaja nije dobio u boji.

U zaključku nalaza vještaka, prvi i drugi projektil ispaljen tog dana je najvjerovatnije došao iz pravca sjevernog ratišta. Također je navedeno kako broj fragmenata ukazuje da se radi o projektilima 122 mm i 130 mm.

Zečević je naglasio da su tijela koja bi se našla u zoni morala biti raskomadana, kao i da su morale biti lokve krvi, čega nije bilo u zapisniku.

Za treći projektil Zečević je rekao da je pao na oko 70 metara od Doma zdravlja, te da je nakon 25 godina “na jednoj livadi nemoguće išta uraditi”.

Dreković, nekadašnji komandant Četvrtog korpusa ABiH, optužen je da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Vještaci su svoj nalaz obrazlagali uz pomoć desetina fotografija s mjesta događaja, a također je prikazan video eksperimentalnog ispitivanja blast efekta HE projektila na tijelu svinja, koje su Zečević i Terzić vršili.

U skladu s tim su govorili šta bi se desilo s tijelima ovisno o udaljenosti od centra eksplozije i projektila. Upitan konkretno za drugi projektil, Zečević je kazao da bi se desilo isto što i prilikom eksperimenta koji je prikazan.

“Tijelo muškarca, žene, djeteta bi bilo potpuno dezintegrisano. Cijeli prostor bi bio krvav”, rekao je Zečević.

On je u više navrata istakao i da artiljerijska oružja nisu precizna, suprotno mišljenju u nekadašnjoj Jugoslaviji, pojasnivši da kada se gađaju urbani dijelovi, mora se očekivati da će biti kolateralnih civilnih žrtava.

Unakrsno ispitivanje Zečevića i Terzića planirano je za 18. maj.

Lamija Grebo