Suđenje

Draškić i ostali: Napad na Lješevo proveo u podrumu

27. Aprila 2022.16:15
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju za zločine počinjene na području Ilijaša naveo je kako je tokom proljeća 1992. godine vidio tri uniformisana lica kako vode zaštićenog svjedoka A-1.


Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Nedžad Ašćalić je pred Državnim sudom ispričao kako je cijeli život proveo u Lješevu, te da je prije rata u ovom mjestu živio sa suprugom i kćerkom, koje je, “10 dana prije” nego je zapucalo, vozom poslao ka Visokom.

Ašćalić je kazao da su u proljeće 1992. godine oko njegove kuće bili iskopani rovovi, navodeći kako se sjeća da je bilo toplo vrijeme.

Prisjećajući se pucnjave koja je krenula ispod pruge, svjedok je naveo kako je pobjegao do kuće Aziza Fazlića. Tu je, kako je izjavio, s komšijama sjedio do kasno navečer, prisjetivši se da je jutro nakon toga Aziz, kod kojeg su bili, krenuo da napoji krave.

“Na po’ puta se nama okrenuo, kaže: ‘Bježite – četnici’”, ispričao je Ašćalić, dodavši kako je tada vidio trojicu vojnika u uniformama koji između sebe vode mještanina A-1, koji je zaštićeni svjedok u ovom predmetu.

“Išli su od Mirzetove kuće, gdje je bio zločin, prema Azizovoj štali”, rekao je svjedok i naveo kako nije vidio gdje je odveden A-1.

On je, kako je ispričao, s drugim komšijama otišao u kuću, te se s Dženanom sakrio u podrum.

“Mi smo Kakanjci, istjerali ste nas iz Kaknja, mi ćemo vas”, prisjetio se svjedok rečenica koje je čuo nakon što je kundacima udarano na vrata.

Iz podruma je, kako je kazao, čuo da neko doziva Marinka Vidovića saopštavajući mu da ima poginulih.

Istog dana, navečer, komšinica Zahida je, “sva krvava, ušla na vrata” i rekla da su joj pobijena sva djeca, prisjetio se svjedok, dodavši kako je “sa Avdom otišao na guvno”, gdje je vidio tijela Sulje Fazlića, koji je bio pogođen u čelo, i Jasmina.

Na pitanje Miodraga Stojanovića, branioca Ranka Draškića, o udaljenosti “guvna” od magistralne ceste, svjedok je odgovorio da je to od 500 metara do kilometar.

Ašćalić je potvrdio kako je, dok je bio u podrumu, imao ručnu bombu, koju mu je dao Dževad Bulbul, te da Marinka Vidovića ne poznaje.

Na pitanje Nikole Ćeklića, branioca Save Manojlovića, o drugim uniformisanim licima, svjedok je naveo da je vidio četiri uniformisana lica kako se spuštaju niz stepenice dok je on bio u podrumu. Kako je kazao, nisu se dugo zadržali.

Draškić i Manojlović optuženi su da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike (VRS), 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. maj.

 

Nermina Kuloglija-Zolj