Suđenje

U Banjoj Luci počelo suđenje za silovanje u Kotor-Varoši

20. Aprila 2022.16:01
U Okružnom sudu u Banjoj Luci počelo je suđenje Mirku Božiću, Bosiljku i Ostoji Markoviću, po novoj optužnici za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši počinjen 1992. godine.


Okružni sud Banja Luka. Foto: BIRN BiH 

Oni su optuženi da su, zajedno sa Predragom Cicmanovićem, u periodu od 28. juna do 12. jula 1992. godine izvršili silovanje više civilnih lica na području opštine Kotor Varoš.

Cicmanović je poginuo 1995. pa je protiv njega postupak obustavljen, a protiv Božića te Bosiljka i Ostoje Markovića krivični sudski postupak vodi se od 1993. godine po optužbi za silovanje prema Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ). U septembru prošle godine Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je izmijenilo optužnicu i optužilo ih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, nakon čega se Osnovni sud u Kotor Varošu proglasio nenadležnim za ovaj slučaj, a suđenje preuzeo Okružni sud u Banjaluci.

Odbrane optuženih su uputile prigovore na sastav Vijeća i stvarnu nadležnost Okružnog suda u Banjaluci. Odbrane smatraju nezakonitim Rješenje Osnovnog suda u Kotor Varošu, koji se proglasio nenadležnim, umjesto da je donio odbijajuću presudu, rekla je Jasminka Jovišević, koja brani Božića, navodeći kako je Tužilaštvo izmijenilo optužnicu tokom trajanja glavnog pretresa.

“U ovom slučaju suđeno je 29 godina, a onda je došlo do kršenja više odredbi. Smatram da je jedino zakonito suditi po optužnici na osnovu koje je i vođena istraga”, kazao je Goran Bubić, branilac Bosiljka Markovića.

Nakon što je Sudsko vijeće odbilo prigovore, tužilac Igor Cimeša je pročitao optužnicu, u kojoj se navodi kako su Božić, Markovići i Cicmanović tokom ljeta 1992. silovali pet osoba.

Optuženi su se izjasnili da će se braniti ćutanjem, a Odbrane su prigovorile na novu optužnicu, kao i prijedlog da se pročitaju zapisnici o saslušanju optuženih pred istražnim vojnim sudijom 1992. i 1993. godine, što je Vijeće odbilo.

Optuženi su u svojim iskazima naveli da su kombijem otišli do sela Orahovo kako bi od mještana u jednoj kući saznali informacije o zarobljenom bratu Mirka Božića, a da su iz kuće izveli oštećenu M.M., odveli je u vikendicu u mjestu Dubovci, gdje su sa njom polno opštili, ali, kako je pročitano iz iskaza, uz pristanak oštećene.

Takođe, u iskazima se navodi da su polno opštili i sa drugim oštećenim osobama, samo uz njihov pristanak, te da nije riječ o silovanju.

Na današnjem ročištu nisu se pojavile oštećene M.M., M.K., M.P., J.P. i A.Č., a Vijeće je donijelo odluku da će, budući da nisu u BiH, pozivi svjedokinjama biti dostavljeni putem međunarodne pravne pomoći.

Tužilac Igor Cimeša je predložio i da se, zbog izbjegavanja mogućeg traumatiziranja oštećenih, omogući i saslušanje putem video-linka, na šta su Odbrane prigovorile, uz navode da se postupak vodi po “starom” zakonu o krivičnom postupku, odnosno po zakonu SFRJ, koji nije predviđao mogućnost suđenja video-linkom.

Bosiljko i Ostoja Marković su pred Sudom BiH ranije osuđeni za krivično djelo ratnog zločina na području Kotor Varoša, jer su kao pripadnici Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 28. juna 1992. više puta naizmjenično silovali i tada maloljetnu osobu S-4. Ostoja Marković izdržava kaznu zatvora od 11 godina i osam mjeseci, a Bosiljko Marković od deset godina.

Suđenje će biti nastavljeno 31. maja 2022. godine.

Đorđe Vujatović