Suđenje

Mane Đurić nije u stanju prisustvovati suđenju za zločine počinjene u Vlasenici

20. Aprila 2022.13:23
Mane Đurić, kojeg optužnica Državnog tužilaštva tereti za zločine počinjene u Vlasenici, zbog lošeg zdravlja nije u stanju prisustvovati ročištima u Sudu Bosne i Hercegovine, zaključak je tima vještaka.


Vlasenica. Foto: BIRN BiH 

Po nalogu Suda BiH, zadatak Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” bio je da odredi vještake koji će na osnovu medicinske dokumentacije sačiniti nalaz u cilju prisustva optuženog u sudnici i njegovog učešća u postupku, te su ljekari Lejla Begović, Dejana Đonović-Omanović i Salko Pašović na statusnoj konferenciji naveli da Đurić trenutno ne može prisustvovati ročištima.

“Sljedeći pregled je, kako smo naveli u nalazu, potrebno obaviti za dva do tri mjeseca, ali zbog prirode bolesti to se može prolongirati i za šest do 12 mjeseci. (…) Liječenje je u ovom momentu najbitnije i ne bi bilo primjereno da on u takvom stanju dolazi u sudnicu”, rekao je Pašović na upit Suda.

Pašović je Tužilaštvu kazao da tim vještaka nije pregledao pacijenta, ali da on može obavljati životne aktivnosti.

Kada je tužilac Seid Marušić iznio informaciju da se optuženi kreće po objektima i da je zbog registracije vozila početkom aprila posjetio policijsku stanicu, Pašović je odgovorio da ta činjenica ne dovodi u pitanje nalaz vještaka.

Branilac Miloš Perić je rekao da je optuženi iz Vlasenice dolazio u Zvornik na liječnički pregled te je Sudu dostavio dokaze da je Đurić započeo s terapijama.

Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća Dalide Burzić da li te činjenice utiču na nalaz, Pašović je kazao da optuženi jeste pokretan, ali da se ne smije izlagati stresu.

Tužilac je predložio da tim vještaka ponovo sačini nalaz nakon dva do tri mjeseca, te je iznio stav svjedoka koji najavljuju neposlušnost Sudu i Tužilaštvu zbog činjenice da se ročište odgađa i što optuženog stalno primjećuju u Vlasenici.

Sud je naložio tužiocu da obavi razgovor sa svjedocima, te je napomenuto da Tužilaštvo u prilog svojih tvrdnji nikada nije dostavilo nijedan dokaz osim službene zabilješke da je optuženi bio u policiji zbog registracije vozila.

Sudsko vijeće će odluku u ovom predmetu donijeti naknadno.

Đurić je u februaru 2018. optužen s Radenkom Stanićem, Miroslavom Kraljevićem i Goranom Garićem za progon bošnjačkih civila u Vlasenici protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić je bio komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Postupak protiv Đurića razdvojen je u septembru 2019. godine zbog zdravstvenih razloga, da bi u martu 2021. predmeti ponovo bili spojeni nakon što je isti tim vještaka – odnosno ljekari Pašović, Beganović i Đonović-Omanović – zaključio da je optuženi sposoban pratiti suđenje.

 

Haris Rovčanin