Suđenje

Kosorić i ostali: Optuženi nije sposoban učestvovati u suđenju

15. Aprila 2022.13:08
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, vještak medicinske struke je kazao da optuženi Mile Kosorić nije sposoban učestvovati u suđenju, te predložio novo vještačenje nakon liječenja.


Kosorić i Tešić. Foto: BIRN BiH.

Na statusnoj konferenciji pred Sudom Bosne i Hercegovine, kardiolog Neno Dobrijević je rekao kako, iz medicinske dokumentacije koja mu je bila na raspolaganju, vidi da je optuženi Mile Kosorić prebolovao koronavirus, te da je došlo do komplikacija.

Dobrijević je kazao kako je opravdano odsustvo Kosorića s ročišta, te da optuženi nije sposoban za učešće u suđenju koje se održava jednom sedmično i da ga je potrebno uputiti na liječenje, a nakon toga izvršiti ponovno vještačenje.

Na današnjem ročištu, Odbrana optuženog Kosorića predala je dodatnu dokumentaciju o zdravstvenom stanju optuženog, te se u sudnici govorilo da ga očekuje novi specijalistički pregled. Sutkinja Mira Smajlović je pitala vještaka da li je dugo čekanje od pola godine na specijalistički pregled, a on je objasnio da postoje liste čekanja u ovisnosti o hitnosti. Dodao je da pacijenti mogu čekati i do godinu dana, a da se hitnim slučajem smatra “samo kad neko dobije infarkt”. Fizički faktor ili psihičko naprezanje mogu dovesti do srčanog udara, rekao je on.

“Može u toku suđenja razviti infarkt, to je teoretski”, kazao je vještak, dodavši kako, ukoliko se izvrši liječenje, taj procenat je vrlo mali.

Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), sudi se s Momčilom Tešićem, bivšim pripadnikom Vojne policije. Na teret im je stavljeno da su s drugim vojnicima zaustavljali vozila u mjestu Luke (općina Vlasenica) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi u optužnici, odvajali žene i silovali ih, a u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

O daljnjem toku suđenja Sud će naknadno donijeti odluku.