Suđenje

Trifunović Miladin: Tužilaštvo možda odustane od posljednjeg svjedoka

14. Aprila 2022.15:43
Na suđenju za zločine počinjene kod Vogošće, tužilac Tužilaštva BiH Adis Nuspahić je uložio 118 nespornih materijalnih dokaza i imovinskopravne zahtjeve oštećenih koji su svjedočili u ovom predmetu.
Miladin Trifunović. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Braco Stupar dao je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sedam dana roka da se očituju o ranijim prigovorima Odbrane Miladina Trifunovića na sporne dokaze iznesene na proteklim ročištima, te da odaberu dokaze koje žele obrazložiti.

Odbrana Trifunovića je na današnjem ročištu nespornim učinila još dva dokaza iz svog podneska, dodavši da se odnose na izvještaj Operativne grupe Vogošća.

Ukupno su u ovome predmetu uložena 293 materijalna dokaza. Tužilac Adis Nuspahić je uložio ukupno 21 imovinskopravni zahtjev svjedoka koji se, kako je rekao, nisu mogli izjasniti o visini zahtjeva.

Trifunović, nekadašnji komandant Vogošćanske (Crnovrške) brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za učešće u širokom i sistematičnom napadu na civilno bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine.

Kako se navodi u optužnici, Trifunović je davao saglasnost podređenima da civile zatvorene u “Planjinoj kući” odvode i koriste ih za radove na prvim linijama borbenih djelovanja, iako je znao da to nije sigurno.

Nuspahić je kazao kako će Tužilaštvo najvjerovatnije odustati od još jednog preostalog svjedoka, koji se nalazi u inostranstvu, te zatražio da se precizira optužnica, na što će se Odbrana izjasniti na narednom ročištu.

Advokat Aleksandar Lazarević, branilac optuženog, zatražio je da se za njegovog klijenta ukinu mjere zabrane koje su na snazi budući da je postupak pri kraju, naglasivši da je Trifunović pokazao ozbiljnost tokom trajanja postupka.

Iz Tužilaštva su istakli da ostaju pri predloženim mjerama, koje će biti kontrolisane 21. aprila.

Nastavak suđenja je zakazan za 28. april.

Jasmin Begić