Suđenje

Kuzmanović i ostali: Prostrijelne rane na glavama, lomovi rebara i ruku

12. Aprila 2022.16:34
U nastavku suđenja za ratne zločine na području Teslića, vještakinja sudske medicine opisivala je povrede nanesene osobama čija su tijela pronađena u masovnoj grobnici na lokalitetu Bebe, navodeći da je iz njih vidljivo da su se te osobe “branile”.
Kuzmanović i ostali pred Sudom BiH. Foto: Screenshot/Sud BiH

Na poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine, vještakinja Sabiha Silajdžić-Brkić čitala je izvještaje o sudsko-medicinskoj ekspertizi koji su nastali prilikom pregleda 28 tijela osoba pronađenih u masovnoj grobnici 1999. godine.

“Nađeno je više tijela u jednoj zajedničkoj jami. Zbog lokacije terena i nagiba, dio kostiju je bio pomiješan. Uglavnom su bili skeletni ostaci. Pažljivim praćenjem i pripajanjem, došlo se do anatomske rekonstrukcije tjelesnih ostataka. (…) Izvještaj je sadržavao podatke o starosti, visini, spolu, odjeći koja je nađena na skeletnim ostacima. Zabilježen je zubni status, a u dokazu povređivanja je opisano ono što je nađeno na ostacima”, ispričala je Silajdžić-Brkić.

Među uzrocima smrti su prostrijelne rane glave, povrede glave, višestruki lomovi rebara i kostiju glave te povrede vrata.

Na kraju čitanja opisa pronađenih povreda, vještakinja je kazala kako se moglo vidjeti da se povrede ponavljaju što ukazuje na jednoobrazno djelovanje, a vidjele su se i odbrambene rane odnosno prijelomi podlaktica.

“To ukazuje da su se ljudi branili”, zaključila je vještakinja, dodavši da ostaje kod svojih ranijih nalaza i mišljenja.

Ona je saslušana na suđenju Dušanu Kuzmanoviću, Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću koji se terete za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u Tesliću – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef Kriminalističke službe.

Braniteljica prvooptuženog Kuzmanovića, advokat Vesna Tupajić-Škiljević, prigovorila je na saslušanje Silajdžić-Brkić.

“Vještakinja je položila zakletvu kao vještak. Ali mi nemamo naredbu za vještačenje, nema nalaza vještaka. Ovaj izvještaj o sudsko-medicinskoj ekspertizi nije potpisan od strane sudije, samo od doktora. Ovaj vještak nije nadležan da identifikuje fotodokumentaciju. Nemamo zapisnik sa ekshumacije. Nemamo ništa. Ovakvo saslušanje nije moguće. Suprotno je odredbama ZKP-a da se vještak ovako saslušava”, kazala je, između ostalog, Tupajić-Škiljević.

Prigovoru se pridružila i Odbrana drugooptuženog.

Tužiteljica Enisa Adrović je rekla kako ovakav način ispitivanja jeste neobičan, napominjući kako je događaj sa lokacije Bebe pravosnažno presuđen i nesporan.

“Ovo su materijalni dokazi koje bi uveli i bez vještaka. Vještak nam je danas potreban da potvrdi da li je tu radio, da li je tačno šta ovdje piše”, kazala je tužiteljica Adrović.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić rekao je da će Sud procijeniti dokaznu snagu iznesenog.

Na dodatna pitanja Odbrana, vještakinja je kazala da je prema mjerenjima rana ustanovljeno da su najčešće korišteni kalibri od 6,5 do 9 milimetara, te da se identifikacija 1999. vršila klasičnom metodom prepoznavanja, dodajući da je kasnije nekoliko tijela ponovo ekshumirano iz grobova i identifikovano uz pomoć DNK analize.

Vještakinja je, odgovarajući na upit advokata Branka Ristića koji brani Đukića, kazala kako povrede koje mogu nastati od pritiska zemlje imaju drugačiji oblik, te da čovjek koji je umro i mirno leži ne može imati spiralni ili višestruki prijelom.

Na posljednje pitanje tužiteljice Adrović, vještakinja je navela kako su tijela na lokalitetu Bebe bila na većoj dubini.

Nastavak suđenja je planiran za 16. maj 2022. godine.

 

Irvin Pekmez