Suđenje

Kordić Jure i ostali: Odbrane izvođenje dokaza počinju krajem aprila

11. Aprila 2022.16:49
Odbrane optuženih za zločine počinjene na području Mostara izvođenje svojih dokaza planirale su za 25. april, odlučeno je na statusnoj konferenciji pred sudom Bosne i Hercegovine.


Mostar. Foto: BIRN BiH

Juri Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjaku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu se na teret stavlja zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tokom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Na današnjem ročištu okončan je dokazni postupak Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te su na statusnoj konferenciji Odbrane iznijele prijedloge svojih dokaza.

Odbrana prvooptuženog Jure Kordića izjavila je kako nema prijedloga dokaza, kako materijalnih tako ni saslušanja svjedoka, dok je Odbrana drugooptuženog Dražena Lovrića, između ostalog, predložila devet materijalnih dokaza.

Odbrana Darija Sušca kazala je kako ima “statusne stvari za ratno doba i zdravstveno stanje”, dok je Odbrana Nedžada Tinjaka, između ostalog, predložila medicinsku dokumentaciju od 14 dokaza.

Saslušanje dva svjedoka i čitanje iskaza preminulog svjedoka predložila je Odbrana petooptuženog Nuhana Šikala, a Odbrana šestooptuženog Darija Mihalja, također je predložila dva svjedoka i 12 materijalnih dokaza.

Dokaze u pogledu zdravstvenog stanja optuženog Stanka Škobića kada je upitanju njegovo ranjavanje, te saslušanje četiri svjedoka i saslušanje optuženog u svojstvu odbrane, predložila je Škobićeva Odbrana.

“Bio je nesposoban da obavlja dužnosti, pa je iz tog razloga prekomandovan u drugu jedinicu, a nakon toga bio na poštedi”, navela je Škobićeva Odbrana.

Odbrana Tomislava Ančića izjavila je kako je ranije predala dokaz koji planira koristiti, dok je Odbrana Slavka Golemca predložila saslušanje jednog svjedoka i jednog vještaka.

Na prijedloge Odbrana, Tužilaštvo će se izjasniti naknadno, odlučeno je na statusnoj konferenciji.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. april.