Suđenje

Pero Radić i ostali: Vlado Ristanović djetetu u usta gurao cijev puške

7. Aprila 2022.15:12
Na suđenju za ratne zločine počinjene kod Zvornika, svjedok je ispričao kako mu je optuženi Vlado Ristanović u selu Jusići 1992., kao jedanaestogodišnjem djetetu, u usta stavio cijev puške.
Pero Radić i drugi
Pero Radić i ostali. Foto: Sud BiH

Svjedok I.S. je prijavio da mu je zbog svjedočenja u ovom predmetu prijećeno, zbog čega su Sud i Tužilaštvo BiH poduzeli određene korake. Također, svjedok je ispričao kako mu je i sam Ristanović jednom prijetio, ali da to nije prijavio policiji.

Svjedok je rekao da je, pored Ristanovića, u vrijeme konkretnih događaja u selu Jusići vidio i prvooptuženog Radića. Kako je kazao svjedok, Radića je vidio u vrijeme opkoljavanja sela i premještaja civila u dvije kuće u kojima su privremeno boravili.

Svjedok je ispričao da je 27. maja 1992. godine u kući bio s mamom kada je počelo pucanje. Po njih je došao amidža, koji ih je prebacio na drugu lokaciju, u podrum kamene kuće, zbog bolje zaštite.

“Tu nas je bilo 40-50. Šutiš i čekaš sudbinu. Čuli smo kako kuća gori, ali smo šutjeli. Dijete od pet-šest mjeseci je zaplakalo, čuli su nas, i Vlado Ristanović je razvalio vrata i ušao. Psovao nam je tursku majku i rekao da izlazimo. Izašli smo na livadu i počeo sam plakati. Vlado mi je stavio cijev od puške u usta i rekao da šutim. Mama ga je molila da ubije nju, ne mene”, kazao je svjedok.

Svjedok je ispričao da je Ristanović u podrumu našao pasoš njegovog amidžića, i da je tada naredio njegovoj strini da ga zove.

“Rekao je strini: ‘Gdje je Rasim?’ Strina je rekla kako ne zna, a on je kazao da ga zove, inače će nas sve pobiti”, ispričao je svjedok, dodavši kako je amidžić na kraju izašao iz šume i došao među njih.

Na upit tužiteljice Zorice Đurđević, svjedok je kazao kako su potom pješke išli u susjedno selo Malešić, gdje su onda smješteni u učionice lokalne škole. Kroz prozor je, tvrdi svjedok, vidio muškarce.

“Ispred škole bili su muškarci u vrsti, postrojeni vojnički. Bio je tu i Pero”, rekao je svjedok, dodavši da su po civile došli autobusi, koji su ih prevezli na slobodnu teritoriju, a da su postrojeni muškarci ostali iza njih.

“Kasnije smo saznali da su poubijani. Našli su ih u masovnim grobnicama”, zaključio je svjedok.

Ristanović zvani Tošanov – zajedno s Perom Radićem zvanim Jarac, Božom Vidovićem, Petkom Tomićem zvanim Gavran i Crni gavran i Brankom Studenom – tereti se za ubistva najmanje 48 osoba te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine.

Advokat Dejan Bogdanović, branilac prvooptuženog Pere Radića, konstatovao je da u zapisniku svjedokovog iskaza iz 2018. godine nema spomena o njegovom branjeniku, pa je svjedoka pitao da li je na kraju ispitivanja 2018. kazao kako “nema ništa dodati”, na što je svjedok odgovorio kako se ne sjeća.

Advokat je priložio zapisnik u kojem piše kako je svjedok rekao da nema ništa dodati. Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća Minke Kreho o tome zašto tada nije spomenuo Peru Radića, svjedok je odgovorio kako se nije sjetio.

Zapis iskaza iz 2018. godine advokat Bogdanović je uveo u dokaze Odbrane.

Advokat Radivoje Lazarević, branilac drugooptuženog Bože Vidovića, pitao je svjedoka na koji način je vidio spomenute muškarce, na što je svjedok odgovorio: “Kroz prozor.” Advokat je u nastavku pitao svjedoka da li je to vidio kroz prozor dok je bio u sjedećem položaju, a svjedok mu je odgovorio potvrdno.

Ristanovićev advokat Željko Radić pitao je svjedoka kako zna njegovog branjenika, na što je ovaj odgovorio da ga zna od prije rata i kao osobu koja je obavljala poslove svojim traktorom žute boje.

Na pitanje advokata Radića da li zna kako je Ristanović tek 1997. godine dobio dozvolu za upravljanje traktorom, svjedok je rekao da ne zna, dodavši kako je on sam vozio traktor 15 godina bez dozvole.

Na advokatovo pitanje da li je čuo da je Ristanović tokom opisanog događaja od 27. maja 1992. godine, prilikom požara u kući, rekao: “Izlazite, izgorjet ćete”, svjedok je odgovorio negativno.

Na kraju je advokat Radić pitao svjedoka da li je izmislio da je Ristanović u njegova usta ugurao cijev puške, na što je predsjedavajuća Kreho kazala kako svjedok ne mora odgovoriti na to pitanje.

Ristanovićev drugi advokat Miloš Perić je u direktnom ispitivanju pitao svjedoka da li je poznavao porodicu Vlade Ristanovića, na što je on odgovorio potvrdno, navodeći brata i oca.

“Ja nisam vidio da je Vlado nekoga ubio. Samo govorim ono što znam”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja je planiran za 14. april 2022. godine.

 

Irvin Pekmez