Suđenje

Trišić: Optuženi prozivao prije odvođenja

5. Aprila 2022.17:19
Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o zarobljavanju i odvođenju, te kako je optuženi bio prisutan u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, gdje su držani.


Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok S-36, koji je svjedočio iz posebne sobe, objasnio je kako su 10. maja srpske snage opkolile selo u kojem je živio, a stanovništvo je protjerano, nakon čega su u grupi opkoljeni. Poslije toga su odvedeni na stadion, kazao je svjedok, te objasnio da je vidio veliki broj muslimana, a nedugo zatim počela je prozivka, odvajanje i odvođenje ljudi.

“To su bili ‘arkanovci’, uz pomoć ovih paravojnih jedinica iz Bratunca”, izjavio je svjedok, dodavši kako su muškarci odvedeni u školu “Vuk Karadžić”, gdje je vidio ljude koji su “ležali u krvi”.

Kako je objasnio zaštićeni svjedok, dva puta je vidio Milana Trišića – i to kada su odvedeni Ramo Karić zvani Krljo i Meho Ramić, a drugi put ga je vidio kada je izašao u hodnik da jede i popije vodu, i tom prilikom je naišao Trišić, koji mu se obratio riječima: “Ko je tebe zvao ovdje?”, i krenuo da ga povede prema kotlovnici. U tom momentu, kako je svjedok objasnio, naišao je Trišićev brat, koji mu je rekao da ga ostavi.

“Milan Trišić proziva Ramu Karića zvanog Krljo i odvodi (…) Meha. Kud su ih odveli, nisam ih vidio, uglavnom niti jedan se više nije vratio”, kazao je svjedok, dodavši kako je Trišić bio s “arkanovcima”.

Na upit Odbrane ko je izveo Karića, svjedok je rekao da su ušli “Bane, Makedonac i Trišić”, i da je Trišić kazao da izađe Karić.

“Ja ne znam ko je njega ubio, ni šta se desilo vani, uglavnom se nije vratio”, objasnio je svjedok.

Optužnica tereti Trišića po 22 tačke da je 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), zajedno s drugim formacijama učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Trišić se tereti da je 3. maja 1992., naoružan i uniformiran, zajedno s drugim osobama, uputio 50 žena i djece iz sela Hranča prema autobusnoj stanici, gdje je već bilo oko 250 mještana sela, nakon čega su odvedeni na stadion “Bratstvo”. Kasnije su, prema optužnici, zapaljene 43 kuće u zaseoku Ramići.

Drugi zaštićeni svjedok S-37 izjavio je kako su 10. maja on i drugi mještani okupljeni u jednu kuću, gdje im je rečeno da idu u Bratunac da potpišu lojalnost, nakon čega su odvedeni na stadion “Bratstva i jedinstva”, gdje su muškarci odvojeni od žena.

“Vidim narod i naoružane ljude i vidim odvođenje, jedno po jedno”, izjavio je svjedok.

Kako je kazao, nakon stadiona, odveden je u Osnovnu školu “Vuk Karadžić”, gdje je zatekao nekoliko zarobljenika, te je prepoznao komšiju Milana Trišića “Roćka”.

“Milan Trišić Roćko, nisam vidio da je ikoga udario. On je samo ulazio, pokazivao”, rekao je svjedok.

Na upit predsjedavajuće sutkinje Željke Marenić, da li mu je poznato da Milan Trišić ima brata, svjedok je kazao da zna da ima brata, ali da ga ne poznaje.

Nastavak suđenja je zakazan za 19. april.