Suđenje

Rizvanović i ostali: Saslušanje vještaka odgođeno zbog procesnih razloga

5. Aprila 2022.16:07
Saslušanje vojnog vještaka videolinkom iz Beograda, na suđenju Admiru Rizvanoviću i ostalim optuženim za zločine počinjene kod Brčkog, nije održano jer Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije osiguralo potrebnu dokumentaciju u spisu.
Branilac Tarik Čingić (lijevo), iza njega optuženi Admir Rizvanović. Foto: BIRN BiH

Na ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je trebao biti saslušan vještak vojne struke Radovan Radinović, putem videolinka iz Beograda.

Nakon upita predsjedavajuće Sudskog vijeća Jasmine Ćosić-Dedović, tužilac Saša Sarajlić je konstatovao da u spisu ne posjeduje naredbu za vještačenje i pojedine dokumente koje je vještak spominjao u nalazu.

Prema riječima tužitelja Sarajlića, sama naredba je upućena 2018. godine iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Advokatica Lejla Čović, braniteljica petooptuženog Hazima Fazlovića, kazala je kako ta naredba uopće nije navedena u sklopu same optužnice, te da se eventualno može uvesti u nekoj od narednih faza postupka.

Sudsko vijeće je odlučilo da saslušanje neće biti provedeno i zatražilo od Tužilaštva BiH da dostavi naredbu o kojoj će potom odlučiti.

Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću sudi se za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) 8. marta 1993. u Boderištu.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Naredno ročište planirano je za 19. april 2022. godine.

Irvin Pekmez