Suđenje

Anđelko Pušonja oslobođen optužbe za ubistvo djeteta i ranjavanje civila 1992.

4. Aprila 2022.15:14
Sudsko vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu donijelo je prvostepenu presudu kojom je Anđelko Pušonja oslobođen optužbe za ubistvo djeteta i ranjavanje odraslog civila u Han-Pijesku 1992. godine.

This post is also available in: English

Okružni sud u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Sudsko vijeće smatra da su smrt djeteta i ranjavanje odrasle osobe dokazani, ali da Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nije uspjelo dokazati da je Pušonja, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), postupio suprotno Ženevskoj konvenciji i da je on lišio života dijete, te odraslom civilu nanio teške tjelesne povrede.

Također, kako je Sudsko vijeće istaklo u obrazloženju presude, Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je u vrijeme spomenutog događaja na predmetnom području postojao sukob između Armije Republike BiH i VRS-a. Sudsko vijeće ističe da su izostali materijalni dokazi Tužilaštva.

Prema navodima optužnice, Pušonja je 15. augusta 1992. godine, u ranim jutarnjim satima, u mjestu Bogaz (općina Han-Pijesak), naoružan automatskim vatrenim oružjem, došao do kuće porodice P., provalio ulazna vrata kuće i odmah počeo da ispaljuje projektile iz automatskog vatrenog oružja.

Kako se navodi u optužnici, dok su P. Z. i P. S., sa svojom dvoipogodišnjom kćerkom P. I. u naručju, pokušavali da pobjegnu iz kuće kroz prozor, on je pogodio u grudi dvoipogodišnje dijete P. I., koje je od povrede preminulo, a P. Z. nanio tjelesne povrede sa tri projektila u području lijevog ramena, trbuha i lijeve natkoljenice.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

Irvin Pekmez


This post is also available in: English