Suđenje

Miljanović i ostali: Nedolazak Sarića odgodio suđenje, slijede nove optužnice

29. Marta 2022.11:00
Početak suđenja za zločin počinjen 1992. nad 22 civila iz Bijeljine, starosti od šest do 72 godine, odgođen je zbog nedolaska optuženog Gorana Sarića.

Goran Sarić. Foto: BIRN BiH

Optuženi Sarić, kao ni njegova braniteljica Ozrenka Jakšić nisu se pojavili u sudnici, u kojoj je sedam ostalih optuženih nekadašnjih pripadnika policije čekalo planirani početak suđenja.

“Kontaktirali smo braniteljicu i ona je navela zdravstvene razloge za nedolazak Sarića”, kazao je predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić, dodavši da to nije opravdanje za nedolazak braniteljice.

Sudija je rekao da, iako je zdravstveno stanje Sarića loše, nije na vrijeme javljeno kako bi ročište bilo odgođeno. Naveo je da će biti provjereni razlozi Sarićevog nedolaska.

Branilac Duško Tomić je predložio da se postupak protiv Sarića razdvoji, navodeći da se, s obzirom na njegovo loše stanje, može očekivati ponavljanje sličnih situacija. Samardžić je kazao da sada nema uslova za donošenje takve odluke.

Na pitanje sudije, tužilac Ivan Matešić je rekao da u vezi sa ovim slučajem radi drugu istragu i da planira optužiti još dvije osobe. Samardžić je kazao da će postupak protiv osmorice optuženih početi, a da će eventualno naknadno donijeti odluku o spajanju drugog predmeta.

Iz Tužilaštva je 2. marta saopšteno da je, zbog sumnje da je učestvovao u ovom zločinu, uhapšen Milenko Samardžija.

U ovom predmetu optužnica je potvrđena u januaru, a uz Sarića optuženi su Živan Miljanović, Stevo Bokarić, Jovica Petrović, Mirko Simić, Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj.

Na teret im je stavljeno da su u noći 24. na 25. septembar 1992. zarobili i odveli članove porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš u mjesto Balatun, gdje je izvršena egzekucija. Najmlađa žrtva je imala šest godina, a najstarija 72 godine.

Prema optužnici, oni su bili rukovodni radnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bijeljini i Sektora državne bezbjednosti (SDB), kao i pripadnici bijeljinskog interventnog voda i specijalne jedinice “Pahuljice” iz Sokoca.

Novi termin za početak suđenja biće određen naknadno.

 

Marija Taušan