Suđenje

Milunić i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska optuženog Stojnića

25. Marta 2022.16:22
Suđenje za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi odgođeno je zbog nedolaska optuženog Radomira Stojnića.
Optuženi s jednog od ranijih dolazaka na sud. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić kazao je da je prošle sedmice dostavljen ljekarski nalaz o nemogućnosti dolaska optuženog Stojnića zbog bolesti, koji, kako je rekao, podsjeća na školsko opravdanje.

Maksumić je istakao da Vijeće mora imati adekvatnu medicinsku dokumentaciju kako bi angažovalo vještaka, koji jedino može utvrditi da li je neko sposoban za suđenje. Sudija je naveo da je posljednjih nekoliko ročišta odgađano zbog bolesti Stojnića i da je vještak u posljednjem nalazu konstatovao da je stanje optuženog stabilno i dobro, te da je sposoban da se pojavi u sudnici.

Maksumić je naveo osam ročišta koja su od 2018. do 2021. odgođena zbog bolesti Stojnića, a koje je vještak opravdao za određene dane.

“Došli smo u situaciju da nemamo relevantnu dokumentaciju. Sad ne znamo kakvo je zdravstveno stanje”, kazao je sudija.

Branilac Marinko Brkić iznio je detalje zdravstvenog stanja Stojnića, navodeći da je ono ozbiljno.

“On ne može sjediti sat vremena, a kamoli putovati šest sati u Sarajevo i vratiti se isti dan”, rekao je Brkić, napomenuvši da je optuženi 1943. godište.

Branilac je kazao da bi za otprilike dvije sedmice trebalo da budu gotovi najnoviji nalazi, te predložio timsko vještačenje.

Maksumić je rekao da ostalih 12 optuženih ima pravo na efikasno suđenje i pitao je stranke o eventualnom razdvajanju postupka protiv Stojnića. Tužilac Izet Odobašić je kazao da se ne bi tome protivio kada bi vještak utvrdio nesposobnost optuženog.

Sudija je rekao da će naredno ročište biti zakazano nakon što stigne nova medicinska dokumentacija i bude obavljeno još jedno vještačenje.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima, sa Stojnićem su optuženi Dušan Milunić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rezervne milicije i drugih formacija.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u julu 2015. godine. Kako je rečeno na ročištu, pretresi su, osim zbog bolesti, odgađani i zbog pandemije.

Marija Taušan