Suđenje

Predrag Bastah osuđen na 20 godina zatvora za zločine u Vlasenici

22. Marta 2022.09:48
Sud Bosne i Hercegovine nepravosnažno je osudio Predraga Bastaha na 20 godina zatvora za ubistva 34 osobe počinjena 1992. na lokalitetu Mračni dol kod Vlasenice.

This post is also available in: English

Predrag Bastah
Predrag Bastah. Foto: Sud BiH

Bastah, koji se nije pojavio na izricanju presude, proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Vlasenice.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić rekao je da je Bastah, u razdoblju od 21. travnja 1992. do kraja rujna iste godine, sudjelovao u lišenju života 34 civila bošnjačke nacionalnosti tako što je, uz prijetnju puškom, usmjeravao civile na mjesto gdje su ubijeni. Vijeće je ustvrdilo da je Bastah dao znak da izađu posljednji civili iz autobusa i posmatrao ubijanje ljudi, te je na taj način svjesno i dobrovoljno doprinio ubijanju ljudi.

Božić je kazao da je Bastah, nakon što su svi ubijeni, napustio mjesto.

Naveo je da je iz materijalnih dokaza utvrđeno da je Bastah bio pripadnik rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) te da njegove radnje nisu bile izolirane pojave već su se dogodile u isto vrijeme kao i široki i sustavni napad protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Vlasenica.

Božić je rekao da se iskaz svjedoka S-1, koji je naveo da je vidio naoružanog Bastaha pored autobusa u uniformi, i iskazi drugih nadopunjuju i poklapaju. Božić je dodao da je Bastah obezbjeđivao mjesto strijeljanja, da nije sam poduzeo radnje likvidacije, već sudjelovao kao suizvršilac.

Navedeno je da je pri određivanju kazne u obzir uzeta brojnost žrtava, pripadnost istoj obitelji, kao i da je među žrtvama bilo malodobne djece.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostupanjskom presudom osudio Predraga Bastaha na 20 godina zatvora te mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od 35 godina.

Sudsko vijeće odbilo je dio optužbe koji se odnosio na tri osobe obuhvaćene ranijom pravomoćnom presudom kojom mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 22 godine.

Bastah je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. Optužnica ga tereti da je počinio zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, sa dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje Bastahu počelo je u siječnju prošle godine.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacijskog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka iste.

 

Teo Zorić


This post is also available in: English