Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: O organizaciji Vojne policije i zarobljenicima u ZOIL-u

21. Marta 2022.15:48
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da su u zgradi u kojoj je bila Vojna policija u Goraždu bili smješteni srpski zarobljenici, ali da nema saznanja o značajnijim incidentima.

Ramić Ćamil i ostali. Foto: Sud BiH

Zijad Kadrić je kazao da je bio u Vojnoj policiji, koja je s formiranjem Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) bila u formaciji čete sa tri voda. Naveo je da je Ramiz Mićivoda bio komandir jednog od vodova i ujedno zamjenik komandira čete.

On je rekao da je Vojna policija bila smještena u zgradi Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL), gdje je bila i vojna bezbjednost, u kojoj je bio Himzo Selimović.

“U podrumu su bili zarobljeni Srbi, u dvije prostorije su bili”, kazao je Kadrić.

Od zarobljenika, kako je rekao, sjeća se Miće Obradovića, jer su pričali o njemu pošto je bio fudbaler, kao i mladića po imenu Vanja.

Kazao je da su zarobljenike obezbjeđivali zatvorski čuvari, a da su vojni policajci dolazili ako im je trebalo pomoći. Naveo je da su čuvari zarobljenike vodili na sprat, kod vojne bezbjednosti, na ispitivanje. Sjeća se i da je u potkrovlju zgrade bile jedna žena sa kćerkom.

Na pitanje tužiteljice Marijane Čobović kako su zatvorenici izgledali, Kadrić je rekao da su imali tri obroka dnevno i da su dobijali pakete. Ona ga je podsjetila da je u istrazi naveo da su loše izgledali kad su vođeni na ispitivanje i to zbog hrane i higijenskih uslova, kao i da su nuždu vršili u kantu.

Kadrić je izjavio da se sjeća da je spominjao kantu, a da za ostalo ne zna.

“Preda mnom nikad ništa nije bilo. Da li je neko izgubio majku, sestru, pa ga dolje pljunuo…”, kazao je svjedok, dodavši da ni to nije vidio, već više čuo iz priča.

Slično je ponovio kada su mu predočeni navodi iz iskaza u kojem je rekao da se od onih koji su maltretirali sjeća Ramića s područja Višegrada.

Potvrdio je da je čuo kako je policajac Hasović pucao iz pištolja prema prozoru, gdje su bili zatvorenici, kada su mu stradali brat i bratić.

Kadrić je kazao da su mu tokom istrage istražioci spominjali većinu imena i da je od njihovih sugestija osjećao pritisak.

“Gledao sam da se što prije kutarišem. Kažem, vjerovatno sam čuo… Nisam svojim očima vidio maltretiranje”, rekao je svjedok.

Sa Selimovićem i Mićivodom, za zločine protiv ratnih zarobljenika i civila sudi se Ćamilu Ramiću, Mehmedaliji Topaloviću i Mehmedu Dobrači. Ramiću, Topaloviću, Selimoviću i Mićivodi su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine, a Dobrača je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1995. na području Rogatice i Goražda.

Na pitanja branioca Slaviše Prodanovića, Kadrić je kazao da su u podrumu bili zatvoreni i neki pripadnici Armije BiH i da su imali iste uslove kao i zarobljenici. Rekao je da je u Goraždu u to vrijeme bila velika glad i da su zarobljenici dobijali istu hranu kao i ostali.

Suđenje se nastavlja 28. marta.

Marija Taušan