Suđenje

Dudaković i ostali: Suđenje se nastavlja u aprilu, nakon više od dvije godine

21. Marta 2022.14:43
Suđenje bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i još 14-orici optuženih, poslije više od dvije godine pauze, trebalo bi biti nastavljeno 25. aprila, rečeno je na statusnoj konferenciji. Prvooptuženi Dudaković nije prisustvovao ročištu zbog bolesti.

Atif Dudaković nije prisustvovao ročištu zbog bolesti. Foto: BIRN BiH

Statusna konferencija zakazana je prvenstveno zbog izmjene člana Sudskog vijeća. Stranke se nisu protivile da novi član Vijeća bude Enida Hadžiomerović, umjesto Halila Lagumdžije, koji je ranije otišao na dužnost predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Hadžiomerović je kazala da joj je potrebno oko mjesec da se upozna sa do sada izvedenim dokazima. Predsjedavajuća Vijeća Željka Marenić podsjetila je da je do sada saslušano 18 svjedoka. Optužnica u ovom predmetu potvrđena je u oktobru 2018., a suđenje je počelo u aprilu 2019. godine. Tužilaštvo je predložilo saslušanje 447 svjedoka, a Marenić je rekla da se nada da će tužioci kasnije od nekih odustati.

Posljednji put je suđenje u ovom predmetu održano u februaru 2020. godine. Nakon početka pandemije, u Sudu Bosne i Hercegovine duže od godinu nisu održavana suđenja s većim brojem optuženih.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, s Dudakovićem su optuženi bivši pripadnici Petog korpusa Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Na ročištu su Odbrane pokrenule pitanje mjera zabrane, predloživši njihovo ublažavanje. Šabićeva braniteljica Sabina Hota-Ćatović je kazala da njen branjenik ne može biti s porodicom zbog mjera zabrane, s obzirom da mu supruga i djeca žive u Austriji. Ona je dodala da on ne može ostvariti porodični život u Bihaću, kako se to navodi u rješenju o mjerama zabrane.

“On u vrijeme pandemije nije mogao da vidi ženu i djecu 14 mjeseci”, rekla je Hota-Ćatović.

Optuženi Šabić je istakao da se od početka istrage uvijek odazivao na pozive Tužilaštva, te da je izgubio posao koji je u Austriji radio 15 godina. I pojedini drugi branioci su istakli da je egzistencija optuženih ugrožena, jer su radili u inostranstvu a zabranjena su im putovanja.

Dudakovićev branilac Asim Crnalić je kazao da se za sada ne može izjasniti kada bi Dudaković mogao prisustvovati suđenju. Dogovoreno je da o tome obavijesti Vijeće prije zakazanog nastavka 25. aprila.

 

Marija Taušan