Suđenje

Purić i ostali: Sarajlić ga nagovarao da promijeni iskaz i nudio mu novac

18. Marta 2022.13:33
Na suđenju za zločine počinjene kod Viteza, zaštićeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da ga je optuženi Almir Sarajlić nagovarao da promijeni iskaz i da mu je nudio novac za to.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok K-3 je u nastavku svjedočenja kazao da se sa Sarajlićem sastao više puta.

“Prošli četvrtak nazvao me… Nudio mi para, džip… ‘Reci da su ti prijetili zatvorom’”, izjavio je K-3.

On je dodao da mu je Sarajlić pokazivao njegove izjave iz istrage i govorio mu da potvrdi da ih je dao, ali da je poslije u sudnici, kada ga je advokat upitao, rekao da to nije taj Roki.

“Nagovarao me da ‘izvadim papire da sam lud’, da kažem da nisu moji potpisi… Kaže: ‘Bolje ti je reci tako nego da imaš neprijatelja cijelog života’”, ispričao je svjedok.

On je ovo naveo odgovarajući na pitanja Sarajlića ko je zvao tužioca kada je pretučen, kao i šta je izjavila njegova supruga, na šta je svjedok pitao kako on to zna.

Optuženi je kazao da su navodi svjedoka “notorna laž” i da je izmislio priču zbog ranijih problema koje su imali.

K-3 je rekao da nije tužiocu prijavio kontakte sa optuženim, jer nije imao prilike pošto se sve događalo unazad mjesec dana. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Ćosić-Dedović je kazala da je tužilac sve čuo i da može preduzeti zakonom propisane radnje.

Za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice 22. decembra 1993. godine, sa Almirom Sarajlićem zvanim Roki optuženi su Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro i Rušit Nurković, Šaćir i Sadik Omanović te Kasim Kavazović.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostala četvorica pripadnici ove brigade.

Odbrana Sarajlića ispitivala je svjedoka o mjestu gdje su se nalazili on, optuženi i zarobljenici kada su izvršena strijeljanja, kako je ispričao na prošlom ročištu održanom 11. marta. Branilac Nermin Vila rekao je da su mu bitni ti detalji, jer Odbrana tvrdi da nije mogao vidjeti optužene sa mjesta na kojem se nalazio. Na zahtjev Vijeća svjedok je nacrtao kuće i tranše u kojem su bili zarobljenici, kao i pozicije na kojima su bili on i optuženi.

K-3 je Odbrani potvrdio da su tri zarobljenika koja je tokom akcije vidio sa Sadikom i Šaćirom Omanovićem te Mirsadom Muratovićem upućena prema Počulici. Lejli Terzimehić, braniteljici Šaćira Omanovića, kazao je da niko nije maltretirao tu trojicu zarobljenika.

Na pitanja branioca Kerima Čelika, on je rekao da nije siguran da li je Sadik Omanović ili neko od drugih optuženih sjedio kada je začuo rafal kod kuća Sarajlića.

Svjedok je potvrdio da je u ranijoj izjavi naveo da mu nije jasno zbog čega Omanovići i Kavazović ne žele reći istinu kad nisu pucali. Nije mogao kazati zbog čega ranije nije spominjao da su optuženi držali uperene puške.

Suđenje se nastavlja 15. aprila.

Marija Taušan