Suđenje

Dreković: Vještak tvrdi da ne postoji naređenje komandanta za gađanje civila u Kalinoviku

16. Marta 2022.15:11
Vještak Odbrane izjavio je da ne postoji naređenje Ramiza Drekovića za gađanje civilnih ciljeva u Kalinoviku i da optuženi nije izdavao naređenja za artiljerijsko djelovanje 22. maja i 3. juna 1995. godine.


Ramiz Dreković s braniocem. Foto: BIRN BiH

Vještak vojne struke Mustafa Polutak kazao je da je u periodu maja i juna 1995. godine Vojska Republike Srpske (VRS) vršila neselektivna dejstva, a da je Četvrti korpus Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), na čijem je čelu bio Dreković, dejstvovao po vojnim ciljevima u skladu sa planskom dokumentacijom.

“Nije postojala nijedna naredba komandanta za gađanje civila i civilnih objekata. Ne postoji naredba da se izvrši napad na civilno srpsko stanovništvo u Kalinoviku”, izjavio je Polutak.

Prezentujući nalaz i mišljenje na 208 stranica, u kojem je koristio 506 dokumenata, vještak je rekao da je u Kalinoviku bilo više vojnih jedinica i pokreta snaga, koje su bile legitimni vojni cilj. U legitimne ciljeve ubrojao je i objekat Pošte, u kojem je bio centar veze, kao i druge objekte i most koje su obezbjeđivale vojne snage.

On je naveo da je zona odgovornosti bila dosta široka, od Mostara do Treskavice, i da su u njoj bila tri isturena komandna mjesta (IKM), od kojih je jedno bilo na Bjelimićima (opština Konjic).

Kazao je da su artiljerijske jedinice na Bjelimićima bile pod komandom komandanta IKM-a Esada Ramića, koji je sa načelnikom artiljerije izdavao naređenja za njihovu upotrebu. Pregledom dokumentacije, Polutak je zaključio da Dreković poslije 31. maja nije dolazio u Bjelimiće.

Prema njegovim riječima, komanda Četvrtog korpusa je izradila sve planske dokumente za upotrebu artiljerije u skladu sa pravilima i komandant je regulisao njenu pravilnu upotrebu.

“Zabranio je odmazdu, pa čak i kad je VRS dejstvovala po gradovima”, rekao je vještak.

Dodao je da je Dreković, s obzirom na širinu zone njegovog korpusa, ovlastio komandante na IKM-ovima da upotrebljavaju artiljeriju u skladu sa njegovim naređenjima.

Polutak je, analizom izvještaja VRS-a i Armije BiH, izveo zaključke o djelovanju artiljerije za pojedine dane na širem području Kalinovika. Tako je za 22. maj, kada je jedno lice ranjeno, i 3. jun, kada je jedna djevojčica poginula, a četvoro djece ranjeno, vještak kazao da ne postoji Drekovićevo naređenje za dejstva artiljerije.

“Komandanti na IKM-ovima su djelovali samoinicijativno i samostalno po planiranim vojnim ciljevima i shodno situaciji na bojištu”, rekao je vještak.

Govoreći o Drekovićevom naređenju od 26. maja za dejstvovanje artiljerije po Kalinoviku sa pet projektila, Polutak je naveo da ono nije došlo na Bjelimiće i da se ni u jednom izvještaju ne spominje njegova realizacija. Naglasio je da u naređenju stoji: “Ostvariti vatru… odmah”, što znači da je moralo biti realizovano isti dan, a ne naknadno.

Vještak je kazao da je Prvi korpus ABiH pokrenuo ofanzivu na Trnovo 3. juna, da je vodio žestoke borbe i utrošio veliku količinu artiljerijske municije.

Polutak je izdvojio i određene razlike u izvještajima srpske vojske i policije u pogledu vremena, lokacije i broja projektila kada je granatiran Kalinovik.

Dreković, nekadašnji komandant Četvrtog korpusa ABiH, optužen je da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (opština Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, a nekoliko civila ranjeno.

Iznošenje nalaza vještak će nastaviti 30. marta.

Marija Taušan