Suđenje

Draškić i ostali: Počelo suđenje za ubistva u Lješevu

16. Marta 2022.15:58
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, optuženim za ubistva, hapšenje i prisilno preseljenje na području Ilijaša 1992. godine.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Draškić i Manojlović su optuženi da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike (VRS), 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila.

“Poslije artiljerijskog napada, ušli su u selo, zapalili više kuća i lišili slobode civilno muslimansko stanovništvo”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da su civili sprovedeni u dvorište jedne kuće, gdje su dvojica optuženih, s još petoricom pripadnika Interventnog voda, ubili 20 civila, među kojima više članova porodica Avdukić, Fazlić i Masnopita. Dvoje civila je preživjelo, a oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno je u Podlugove, navodi se u optužnici.

Draškiću je na teret stavljeno da je s drugim pripadnicima Interventnog voda 9. juna odveo iz sela Kadirići vojno sposobne muškarce, koji su zatvoreni u školi u Ilijašu.

Draškić i Manojlović se terete za zločin protiv čovječnosti.

Tužilac Adis Nuspahić je kazao da planira pozvati 48 svjedoka i jednog vještaka, te uložiti 119 materijalnih dokaza.

On je rekao da za naredno ročište planira prezentovati intervju žene koja je preživjela ubistva u Lješevu, a koja je u međuvremenu preminula.

Tužilac je predložio da se, s ciljem efikasnog suđenja, umjesto pozivanja 20 predloženih svjedoka ulože zabilješke koje su sačinjene sa njima kao oštećenim i u kojima su se izjasnili o imovinskopravnom zahtjevu. Odbrane treba naknadno da se izjasne o ovom prijedlogu.

Branioci optuženih su kazali da neće iznositi uvodnu riječ na početku suđenja.

Naredno ročište zakazano je za 30. mart.

 

Marija Taušan